Vědci v anglickém Bathu vyvinuli nový typ kolenního implantátu z 3D tisku

Autor: Redakce | Výzkumy a studie | 27. 6. 2023

S univerzitou na vývoji implantátu spolupracoval profesor Andrew Toms, který stojí v čele ortopedického oddělení fakultní nemocnice v Exeteru. BBC řekl, že pro pacienty mezi 40 a 60 lety věku není kompletní výměna kolena tak vhodnou cestou, jelikož nevydrží dostatečně dlouho.

„Koleno má něco jako tři automobilové pneumatiky, vnitřní, vnější a čéšku,“ popsal Toms. „Při běžné výměně kolena se všechny ty tři části vymění najednou, stejně jako to děláte na autě. Naše metoda spočívá v tom, že když se některá z těchto části opotřebuje, tak u mladších pacientů koleno vyrovnáme tím, že odebereme zátěž z opotřebovaných částí a srovnáme končetinu (implantátem),“ dodal Toms.

Aby lékaři zjistil, nakolik potřebuje pacientovo koleno „vyrovnat“, provedou nejdříve rentgen a vyšetření výpočetní tomografií (CT). Z dat je poté možné v počítači vymodelovat implantát, který vytvoří 3D tiskárna.

Britská léková agentura MHRA využívání průlomových implantátů udělila povolení poté, co byla technika virtuálně otestována na CT skenech 28 pacientů.