Nová chemická reakce pomůže podle vědců vylepšit léčbu rakoviny

Autor: Redakce | Aktuálně , Výzkumy a studie | 2. 8. 2023

Nová biokompatibilní reakce slibuje podle vědců výrazné pokroky v zaměřování léčiva na vybraná místa v organismu, například na rakovinný nádor. Díky této reakci, tzv. triaziniové ligaci, je totiž možné úspěšně upravovat biomolekuly, například proteiny nebo peptidy, tak, aby společně s léčivou látkou našly zamýšlenou tkáň. Činidla, která vědci vyvinuli, jsou v organismu stabilní, působí velmi rychle a jsou výborně rozpustné.

„Doufáme, že nám tato metoda umožní například označovat různé léky v živých buněčných kulturách, a tak lépe porozumět jejich působení a mechanismu účinku,“ řekl vedoucí vědecké skupiny Chemie biokonjugátů Milan Vrábel.

Objev má podle ÚOCHB velký potenciál, na jeho základě mohou vědci nejen dopravovat léky tam, kam je potřeba, ale také sledovat, jak v buňkách působí. Prostřednictvím nové chemické reakce lze přidat k léčivé látce světelnou značku, která je dobře viditelná pod mikroskopem. Rozsvícené léčivo pak expertům ukáže, zda se v organismu dostalo i tam, kam nemělo. Další úpravou na molekulární úrovni lze pak ve druhém kroku změnit lék tak, aby zůstával pouze na určených místech a aby se zmenšily nebo zcela vyloučily jeho vedlejší účinky.

Vědci už nyní pracují na nové generaci činidel, díky kterým se léčivo rozsvítí až na místě, na které se výzkumníci soustředí. Nebude tak zářit cestou buněčným prostředím.

Práce vědců navazuje na dřívější Vrábelův výzkum, který již biokompatibilní reakce využíval. Jeho původní výzkum se vydal nepředpokládaným směrem, který by mohl mít pro společnost zásadní význam. Podle vědců vede k nové a účinnější metodě léčby virových onemocnění i k vylepšení protirakovinné imunoterapie. Oba výzkumy proto podpořila Evropská komise prostřednictvím ERC grantů.