Diagnóza ADHD u dospělých zvyšuje riziko demence, zjistili vědci

Autor: Redakce | Výzkumy a studie | 19. 10. 2023

Vědci zatím nedokážou určit, zda existuje mezi zahájením léčby ADHD v dospělosti a častějším rozvojem demence příčinná souvislost. Podle nich je možné, že porucha pozornosti snižuje schopnost mozku reagovat na procesy, které se v něm odehrávají v pozdějším věku, včetně neurodegenerativních změn, jež způsobují demenci. Nemají však jasná data o tom, zda riziko demence snižuje medikace u poruchy ADHD a zda se vyšší výskyt demence může týkat i lidí, kterým byla diagnostikována porucha pozornosti jako dětem.

Autory studie zveřejněné v odborném periodiku Jama Network Open jsou izraelští lékaři, kteří od roku 2003 zkoumali zdravotní stav skoro 110.000 pacientů, kteří neměli ADHD ani demenci. Do roku 2020 se diagnóza ADHD objevila u 730 z nich a z těchto 730 se pak 96, tedy 13 procent, začalo potýkat také s demencí. U těch, kteří ADHD netrpěli, byla diagnóza demence méně častá – dostalo ji sedm procent lidí.

„Hlavní je, že lidé s ADHD by neměli panikařit. Tuto souvislost je teprve potřeba potvrdit a pokud se to stane, zjistit, zda riziko (demence) snižuje užívání léků na ADHD,“ komentoval novou studii Chris Hollis z univerzity v Nottinghamu, který se na výzkumu nepodílel. Podle něj je také možné, že ve hře jsou i další faktory, které zatím vědci nezohlednili.