Polští gynekologové se po smrti několika těhotných ohradili proti nátlaku

Autor: Redakce | Zpravodaj | 12. 6. 2023

Žena jménem Dorota tam vyhledala zdravotní péči kvůli tomu, že jí v pátém měsíci těhotenství praskla voda. O tři dny později tam zemřela na sepsi. Příbuzní ženy a jejich advokátka uvedli, že lékaři se nerozhodli Dorotě provést potrat, ačkoliv její život byl v ohrožení. Podobné případy se v uplynulých letech staly také v Pszczyně a Čenstochové. Polská liberální média a aktivisté za ženská práva je dávají do souvislosti s rozhodnutím ústavního soudu z října 2020, podle kterého lékaři nesmí provést potrat těhotným ani v případě, že plod je nenávratně poškozený nebo trpí nevyléčitelnou nemocí. Podle médií zdravotníci ve strachu z postihu odmítají potraty provádět i v případech, kdy jim to zákon povoluje. To je v situaci, kdy žena otěhotněla v důsledku znásilnění nebo incestu nebo když je ohrožen její život. Proti potratům hlasitě vystupují konzervativní aktivisté, odsuzuje je také katolická církev.

„Gynekologové a porodníci se v poslední době potýkají s problémy vyplývajícími ze systémových řešení, která mohou mít na jejich rozhodování vliv jak psychologický, tak právní,“ uvedlo sdružení ženských lékařů. Připomnělo, že gynekologové stejně jako všichni ostatní občané se musejí podřizovat zákonům a že vytvářet zákony není rolí zdravotníků, ale státu.

„Nátlak, který v našich kruzích pociťujeme, je velmi silný, a navíc vydávání předčasných závěrů, emotivní diskuze nebo dokonce mediální štvanice mohou mít fatální následky jak pro lékaře, tak pro pacientky,“ upozornilo také sdružení. Vyzývá všechny, kdo se vyjadřují k potratům, aby přenechali hodnocení postupu lékařů odborníkům a aby případy úmrtí těhotných pacientek byly řádně objasněny. Sdružení gynekologů upozorňuje, že současný „mediální hon na čarodějnice“ vede k tomu, že ubývá mladých lékařů, kteří by se chtěli věnovat této specializaci.