Moravskoslezská místa pro dálkové monitorování zdraví využívá asi 200 lidí

Autor: Redakce | Zpravodaj | 8. 2. 2024

„Pomocí TeleMedPointů chceme zvyšovat dostupnost zdravotnické péče v odlehlých částech kraje. Obyvatelé menších obcí jezdívají kvůli vyšetřením do nemocnic nebo ambulancí mnohdy desítky kilometrů, což pro některé z nich může být komplikované. Takto mají možnost navštěvovat TeleMedPointy a svůj zdravotní stav hlídat prostřednictvím telemedicíny,“ uvedl hejtman Jan Krkoška (ANO).

Připomněl, že naměřené hodnoty na dálku posuzují lékaři zapojení do projektu. Kromě tlaku si uživatelé mohou za asistence proškoleného pracovníka změřit také hladinu cukru, saturaci kyslíkem, srdeční akci nebo třeba funkci plic.

V budoucnu by se nabízené služby mohly ještě rozšířit. „Do budoucna chceme služby rozšiřovat, a to především s ohledem na podněty od uživatelů a lékařů. Zvažujeme například vyzvednutí a dovoz léků či zdravotnických prostředků vázaných na lékařský předpis i léků volně dostupných, odběr biologického materiálu a chceme také zapůjčovat telemedicínské sady pacientům do domácího prostředí, jedná se zejména o klienty, kteří mají omezenou soběstačnost a nejsou schopni se do TeleMedPointu dostavit,“ uvedl vedoucí Centra telemedicínských služeb Jakub Doležel.

Do projektu se v regionu zatím zapojilo 17 lékařů, kteří vyhodnocují získaná data a lidem mohou podle situace v rámci videohovoru poradit nebo doporučit návštěvu ošetřujícího lékaře. V krajních případech mohou přivolat i záchrannou službu, což zatím nebylo potřeba. Počet lékařů zapojených do projektu by se měl dále rozšiřovat o další praktiky i specialisty.

Nejvíce uživatelů má TeleMedPoint zatím v Bukovci na Frýdecko-Místecku, který byl spolu s Bílou prvním místem, kde se loni v září otevřel. Podle starostky obce Moniky Czepczorové (Pro Bukovec) je nejbližší zdravotnické zařízení vzdáleno od obce šest kilometrů. „Nejčastěji TeleMedPoint využívají lidé starší 50 let. Například, když je někomu ráno zle, tak tu službu využije. Teď, když se projevuje chřipka, jsou lidé opatrní a využívají to právě proto, že to mají blízko. Prostor je bezbariérový, čekárna je navíc prázdná, takže tam nehrozí nějaké další nakažení, takže zatím si to pochvalují,“ uvedla starostka.

TeleMedPointy na základě poptávky Moravskoslezského kraje provozuje Centrum telemedicínských služeb. Na čtyři roky je pro tyto účely v krajském rozpočtu vyčleněno zhruba osm milionů korun. Podle smlouvy by v regionu mohlo vzniknout až osm takových center. Kraj chce s jejich rozšiřováním pokračovat.

Partnerem projektu je také Fakultní nemocnice Ostrava. Podle jejího ředitele Jiřího Havrlanta dosavadní statistiky ukazují, že zejména v místech, kde je dostupnost primární lékařské péče složitá, je služba mezi lidmi žádaná. „A potřebná, jak je vidět z počtu zachycených kritických naměřených hodnot. Včasný záchyt a řešení varovných signálů je pro úspěšnost léčby pacienta stěžejní,“ řekl Havrlant.

TeleMedPointy navštěvují převážně lidé s chronickými potížemi, kteří průběžně monitorují svůj zdravotní stav. Využili je ale také klienti, které postihla náhlá zdravotní indispozice.