Politici podle lidí neberou hrozbu budoucích pandemií vážně, tvrdí průzkum

Autor: Redakce | Zpravodaj | 18. 4. 2023

Vlády na celém světě by měly více investovat do schopnosti vlastního zdravotnického systému reagovat na budoucí epidemie, myslí si více než tři čtvrtiny z 2078 dotázaných. Podle průzkumu, který provedla společnost YouGov, si také 72 procent lidí myslí, že by politici měli více spolupracovat s ostatními vládami, aby zabránili šíření nemocí po světě.

Tři z pěti Britů se domnívají, že bohatší vlády by se měly více podílet na sdílení přístupu k vakcínám během mimořádných situací se zeměmi s nízkými a středními příjmy. Více než polovina dotázaných si myslí, že bohatší vlády by měly více podporovat tyto země ve vývoji vlastních vakcín, myslí si podle průzkumu zhruba polovina respondentů.

Obavy veřejnosti z potřeby větší politické aktivity při přípravě na další pandemii jsou oprávněné, uvedla zdravotnická analytická organizace Airfinity, která sleduje šíření infekčních nemocí.

Podle modelování rizik onemocnění, které společnost provedla, existuje bez silného systému obrany proti pandemiím více než 27procentní šance, že v příštích deseti letech dojde k další pandemii, která bude mít tak smrtící následky jako covid-19.

„Rostoucí světová populace, klimatické změny, větší počet nemocí přenášených ze zvířat na lidi a také zvýšené mezinárodní cestování jsou hlavními důvody, proč nám hrozí, že v příštím desetiletí budeme čelit další pandemii, která bude stejně smrtelná jako covid-19,“ uvedl šéf Airfinity Rasmus Bech Hansen.

„Svět musí být připraven a k tomu je nezbytná infrastruktura veřejného zdraví, dohled a globální sdílení dat, aby se zabránilo opakování historie,“ uvedl.

Průzkum byl proveden online v období od 13. března do 14. března 2023. Údaje byly váženy a jsou reprezentativní pro všechny dospělé občany Spojeného království ve věku 18 a více let.