Péče o pokožku po opalování

Autor: redakce | Aktuálně | 28. 7. 2023

Dovolená na pláži, sluneční paprsky a krásné opálení k létu neodmyslitelně patří, ale i když si užíváte slunce, nezapomínejte na péči o pokožku. Po celodenním slunění vaše kůže vyžaduje extra pozornost. O tom, že je nutné mazat se krémem s ochranným faktorem po každém koupání jistě víte, v tomto článku se navíc dozvíte, jak se správně starat o pokožku i po opalování a udržet ji krásnou a především zdravou. 

Nezapomeňte na prevenci

Prevence je vždy lepší než léčba, a to platí i při opalování. Abyste se vyhnuli nepříjemnému a bolestivému spálení kůže, nezapomínejte na použití kvalitního opalovacího krému s dostatečným ochranným faktorem (SPF). Zvolte opalovací krémy nebo spreje s odpovídajícím SPF a aplikujte je rovnoměrně na celé tělo, i tam, kde si myslíte, že se nemůžete spálit. Ideálně je nanášejte na tělo 30 minut před pobytem na slunci. Nezapomínejte se opakovaně mazat opalovacími prostředky každé 2 hodiny a po každém koupání. 

Jak pečovat o pokožku po opalování

Stalo se to snad každému z nás – zapomněli jste na opalovací krém nebo jste se na slunci zdrželi déle, než jste plánovali, a teď máte spálenou kůži. Prvním krokem v případě spálení sluncem je okamžité vyhledání stínu a ochlazování pokožky vlažnou vodou.  Nepoužívejte ledovou vodu, protože může způsobit ještě větší podráždění. 

Při sprchování používejte jemný sprchový gel bez agresivních chemikálií a poté pokožku jemně osušte ručníkem. Následně naneste na pokožku hydratační krém, ideálně s obsahem heřmánku nebo měsíčku, které mají protizánětlivé účinky a pomáhají kůži s regenerací a hydratací. 

Pokud máte pocit, že se vaše pokožka loupe nebo je nadměrně podrážděná, použijte chladivý gel s aloe vera nebo zázrak jménem panthenol, oba zmírní zarudnutí a podráždění. V případě velmi silného spálení nebo pokud se objeví puchýře, vyhledejte lékařskou pomoc.

A nezapomínejte pravidelně pít vodu, ať se hydratujete i zevnitř!

A jak se po spálení chovat venku? Abyste minimalizovali negativní účinky slunečního záření na spálenou kůži, je důležité  vyvarovat se dalšímu vystavení slunci. Zůstaňte ve stínu, chraňte se kloboukem a slunečními brýlemi. Noste volné a lehké oblečení, které zakryje spálenou kůži. Slunce nejintenzivněji svítí obvykle mezi 10.00 a 16.00 hodinou. Pokud jste na dovolené u moře nebo trávíte čas v bazénu, vyhněte se plavání dokud se vaše pokožka zcela nezahojí.

Babské rady na spálenou kůži

Babské rady mají často své kouzlo a mohou nám pomoci s řadou věcí, včetně péče o spálenou pokožku. Známe několik osvědčených triků, které mohou zmírnit nepříjemné příznaky spálení sluncem. Jedním z nich je nanášení studených obkladů s vodou a přírodními složkami, jako je například heřmánek, měsíček nebo ovesná mouka. Tyto přírodní látky mají protizánětlivé účinky a přináší žádoucí úlevu. 

Péče o kůži během roku

S péčí o pokožku po opalování souvisí také obecná péče během celého roku. Důležité je pravidelné používání hydratačních krémů, zejména v průběhu léta, abyste udrželi vaši pokožku zdravou a hydratovanou. Kromě toho pamatujte, že sluneční záření může způsobovat stárnutí pokožky a zvyšuje riziko vzniku maligního melanomu. Maligní melanom je nejzávažnější forma rakoviny kůže, proto je důležité dbát na prevenci celoročně.