Ortopedie Městské nemocnice Ostrava chce snížit čekací dobu na operace

Aktuálně | 18. 10. 2022

Právě ortopedie podle něj patří k oborům, na které měl covid největší negativní dopady. Pracoviště se během pandemických vln částečně nebo zcela proměňovalo na další jednotku pro pacienty s koronavirem, a muselo tak omezovat plánované operace. „Při covidu byla ortopedie nejvíce zasažená. Nepracovali jsme, odkládaly se operace a narostla čekací doba. Těsně po covidu to byly až dva roky,“ uvedl Mačák.

 

Následná obnova plného provozu tak velkého oddělení, jako je ortopedie, navíc není jednoduchá. Nelze ji provést ze dne na den. „Ten nástup byl postupný. Do toho přišly prázdniny, kdy jsme museli dát dovolenou zaměstnancům, kteří celou dobu pracovali na covidu a nemohli si ji vyčerpat, takže jsme zase byli blokovaní personálem,“ podotkl Mačák. Ortopedie nyní dělá revizi pořadníku. „Snažíme se kontaktovat pacienty, zda-li ještě mají o operaci zájem a nejsou tam dopředu zbytečně. Kdo v tuto chvíli zájem nemá, tak je z toho pořadníku vyškrtnutý a dostane se do něj, až zase bude chtít. Náš předpoklad je, že se nám díky tomu podaří snížit čekací dobu na rok, možná tři čtvrtě,“ uvedl Mačák.

 

Už nyní se ukazuje, že revize pomáhá a řada pacientů ubývá. „Opravdu jich hodně ubývá, protože covid samozřejmě spoustu těch lidí zasáhl zdravotně, někteří i zemřeli nebo byli operováni jinde,“ doplnil Mačák. Podle něj se ale především ukazuje, že řada pacientů se do pořadníku zapsala jen pro jistotu, ale na operaci aktuálně fakticky nechtějí. Oddělení kvůli dlouhým čekacím dobám nyní preferuje endoprotézy před některými menšími výkony tak, aby se lidé co nejdříve dostali na řadu. Po covidu navíc pacienti přicházejí s mnohem těžšími nálezy. „To co jsme před covidem operovali jednou za 14 dní, teď operujeme takřka denně. Spousta lidí přes covid nechodila k lékařům vůbec a teď přicházejí s velmi těžkými nálezy, které by ihned potřebovaly operaci, což samozřejmě není v daném stavu možné. My jsme v nejlepším případě schopni udělat pět operací endoprotéz za den, to je naše kapacita,“ vysvětlil Mačák.

 

Lékaři nyní při operacích využívají i nového OrthoPilota. Nejmodernější navigace sice podle Mačáka nepomůže urychlit operace, ale výrazně přispěje k jejich zkvalitnění. „Je to přístroj, který nám umožňuje přesně usadit implantáty v kolenu,“ řekl Mačák. Navigaci se nemocnici podařilo zakoupit už před covidem, ale fakticky byla nevyužitá, protože se neoperovalo. Přístroj lékařům pomůže s přesnějším uložením implantátů, a tedy i s prodloužením jejich životnosti. Za rok na ortopedii provedou zhruba 600 operací endoprotéz, ve většině případů jde o kyčle a kolena. Primář předpokládá, že revize pořadníku zabere ještě několik měsíců, protože je v něm téměř 2000 zájemců.

 

Na operaci byl dnes do nemocnice objednaný i třiašedesátiletý Vladimír Kutý z Ostravy. „Mám artrózu levého kolena a čeká mě totální endoprotéza. Problémy mám dlouhodobějšího charakteru, v podstatě s doktorem jsme se domluvili na tom, že bude nutná operace v lednu či únoru roku 2020, vzhledem k tomu, že ale byly covidové problémy, tak jsem to vůbec neřešil. Na operaci jdu za 40 minut, obavy jsou vždycky, doufám, že všechno dobře dopadne,“ uvedl Kutý. Věří, že se co nejdříve bude moci vrátit k oblíbené cyklistice a lyžování.