Ordinace pro sociálně vyloučené lidi v Pardubicích má stovky pacientů

Autor: Redakce | Zpravodaj | 23. 8. 2023

„Přála jsem si pomáhat lidem, kteří jsou v sociálních potížích. Nejsou to jenom lidé bez domova, ale třeba maminky z azylového domu. Je to přes sedm let, co se mi ozval magistrát, jestli bych neměla o provoz ordinace zájem,“ řekla Zbytková.

Ordinace v ulici Jana Palacha má za roky provozu přes 500 pacientů v evidenci, ročně provede kolem 750 vyšetření. Lékařka se zdravotní sestrou chodí také za pacienty například do azylových domů.

„Ordinace pořád není přetížená. Fungujeme jednou týdně ve středu, kdokoliv má zdravotní problém a je doporučený k vyšetření z nějaké sociální služby v Pardubicích, tak může přijít. Naši pacienti se rekrutují z lidí, kteří se rozhodli se svým zdravotním stavem něco dělat,“ uvedla lékařka.

Pacienti mají menší i větší zdravotní potíže. „I v létě jsou lidé nachlazení, letos bylo hodně angín, přicházejí s úrazy a jinými zdravotními problémy. V létě se lidé méně pozorují, mají lepší náladu, takhle to funguje i v jiných ordinacích,“ uvedla lékařka.

Kateřina Hrubá je jednou z pacientek ordinace, chodí na vyšetření poměrně často, podle svých slov má hodně zdravotních potíží. „Paní doktorka je hodná. V září jdu na operaci s plotýnkou, mám s ní problémy pět nebo osm let,“ řekla mladá žena.

Sedmatřicetiletá Hana má praktickou lékařku jinde, ale do ordinace k doktorce Zbytkové občas chodí také. Popsala svůj akutní problém, který před časem měla. „Dusila jsem se, měla jsem strach, že mám zase zápal plic. Paní doktorka mě vyšetřila, uklidnila, že o zápal plic nejde,“ řekla Hana. Žena je bez bydlení dva roky, po smrti své matky postupně přišla o dům a pak o byt na sídlišti.

Podle lékařky Zbytkové ordinace posílá pacienty také ke specialistům nebo s akutními problémy do nemocnice. Někdy se povede ve spolupráci se sociálními pracovnicemi získat klientovi v seniorském věku místo například v domově pro seniory.

„Máme lidi, kterým jsme takto pomohli. Jejich zdravotní stav se tam díky pravidelné péči stabilizuje. Beru to jako dobrý konec, že člověk zlepšil svoji životní situaci a že je o něj postaráno,“ řekla lékařka.

Provozovatelem ordinace je lékařská praxe lékaře Radoslava Svobody, SKP Centrum a Pardubice. Město přispívá od začátku ročně částkou 200.000 korun. Úkony hradí zdravotní pojišťovny. Nedávno služba získala Cenu ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě.

„Když jsme začínali, museli jsme překonat řadu překážek, od jednání se zdravotními pojišťovnami přes vytipování místa, vybavení ordinace, ale především sehnání ochotného lékařského a sesterského personálu. Nenechali jsme se však odradit,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD). Hlavním důvodem zahájení provozu ordinace bylo, že sociálně vyloučení lidé neměli dostupnou a včasnou zdravotní péči.