Na heliportu karlovarské nemocnice poprvé přistál těžký vrtulník

Karlovy Vary 21. března (ČTK) – Na heliportu nemocnice v Karlových Varech dnes poprvé přistál vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně – Líní. Na heliportu dosud mohly přistávat jen vrtulníky soukromých společností s váhou do tři a půl tuny. Přes šest tun vážící armádní stroj tak musel přistávat na karlovarském letišti, nebo v případě potřeby na fotbalovém stadionu. Cesta vrtulníku z Plzně do Karlových Varů trvá 19 minut, čas potřebný k transportu pacienta z nemocnice do vrtulníku se díky úpravě heliportu zkrátil na jednu minutu. Novinářům to dnes řekl ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

„Základní výhoda je, že pacienti, kteří od nás budou směřovat na nějaký speciální typ ošetření, ať už akutního nebo plánovaného, a vyžadují letecký transport, nemusí být transportováni sanitou na letiště, překládáni do vrtulníku a složitě s menším komfortem transportováni do Plzně. V tuto chvíli je ten komfort poskytnutý na místě. A není to samozřejmě jen komfort, ale především časová úspora,“ řekl März.

Aby heliport na střeše Pavilonu urgentní medicíny splnil parametry a měl vyšší nosnost, bylo potřeba pouze prodloužit síťové zábrany a provést další drobné úpravy. Náklady byly pouze asi 25.000 korun. „Chtěli bychom vynaložit úsilí, aby stanoviště, odkud vrtulník vzlétá, bylo v Karlovarském kraji. Chtěli bychom, aby doba doletu byla ještě kratší,“ doplnila hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Kromě toho chce kraj heliport ještě nechat upravit tak, aby na něm vrtulník mohl přistávat i v noci.

Armádní vrtulník je na rozdíl od soukromých strojů k létání v noci uzpůsoben. „Díky odmrazování na listech vrtule jsme schopni letět například i v námraze a za horších povětrnostních podmínek. Na rozdíl od soukromníků, kteří jsou limitováni technickými parametry svých strojů,“ popsal Zdeněk Pašek, náčelník odboru letecké záchranné služby urgentní medicíny v Plzni. Oproti menším strojům je armádní vrtulník také o něco hlučnější, piloti se ale budou snažit vždy přistávat z výšky tak, aby hluk obyvatele Karlových Varů obtěžoval co nejméně.

Pavilon urgentní medicíny s heliportem vznikl v Karlových Varech v roce 2012. Jeho výstavba stála téměř 600 milionů korun. V době vzniku projektu pavilonu se počítalo s tím, že letecká záchranná služba změní koncepci a těžké vrtulníky již nebude používat. To se ale pak změnilo a Letecká záchranná služba v Plzni – Líních, která obsluhuje Plzeňský a Karlovarský kraj, bude armádní vrtulník používat i nadále.

stu hj