Institut SYRI: Část chronicky nemocných lidí se potýká s diskriminací

Autor: Redakce | Doporučené články | 15. 9. 2023

Michal Koščík z institutu SYRI a Masarykovy univerzity v Brně vnímá, že si společnost tolik neuvědomuje, že ne všechna chronická onemocnění vedou k postižení. I lidé s těmito chorobami mohou podle něj své onemocnění účinně zvládat a udržet si dobrou kvalitu života. „Solidarita systému se zdravotně postiženými by měla být mnohem širší a vztahovat se i na nemocné, kteří mají nějaký handicap, ale není natolik závažný, aby dosáhli na stupeň invalidity,“ řekl Koščík.

Vědci rozdali 489 dotazníků lidem s různými druhy chronických onemocnění. Mezi dotazovanými byli i dospělí, kteří svá onemocnění překonali už v dětství, přesto se s diskriminací stále potýkají. Z průzkumu plyne, že část lidí tají svou nemoc u pracovního pohovoru i při snaze o získání hypotéky.

„Celkem 35 procent respondentů uvedlo, že má problémy se získáváním finančních produktů, jako je životní pojištění, hypotéka, spotřebitelské úvěry, podnikatelské půjčky. To se může týkat i osob, které třeba prodělaly rakovinu a více než deset let jsou zdraví. V systému už jednou máte stigma onemocnění, a to se s vámi táhne,“ dodal Koščík. Dalších 15 procent respondentů využilo k přístupu k produktu zdravého člena rodiny nebo zprostředkovatele, 22 procent bylo nuceno přijmout půjčky mimo finanční systém a sedm procent lhalo v dotaznících, aby dosáhlo na hypotéku a jiné produkty.

Nějaký druh finanční podpory s ohledem na svou nemoc získalo 32 procent dotázaných. Z toho polovina ji považuje za nízkou, ale stále důležitou pro svůj život, a 70 procent se obávalo, že o tuto podporu za dva až tři roky přijde. Pokud by si lidé mohli vybrat, třetina chronicky nemocných by přivítala jako formu úlevy více dovolené navíc, 29 procent větší kapacitu zdravotnictví a 29 procent vyšší sociální podporu.