Flemingovu plíseň vydražili v Británii za skoro 380.000 korun

Londýn 1. března (ČTK) – Za v přepočtu bezmála 380.000 korun se dnes v aukci v britské metropoli vydražila miska s našedlou plísní, kterou před téměř 90 lety vypěstoval skotský vědec Alexander Fleming. Za objev penicilinu, který získal z plísně rodu Penicillium, získal Fleming v roce 1945 Nobelovu cenu.

Plíseň v kultivační misce, kterou sám Fleming opatřil nápisem „plíseň, která poprvé vytvořila penicilin“ a vlastním jménem, se dražila v aukční síni Bonham’s. Odhad se pohybovala v přepočtu mezi 126.000 a 190.000 korun.

Podle agentury AP je ale pravděpodobné, že Fleming takovýchto misek s plísní „na památku“ zhotovil hned několik. Často je posílal významným osobnostem jako například papeži či zpěvačce Marlene Dietrichové jako jakousi relikvii, uvedl zaměstnanec aukční síně Matthew Haley.

Britský mikrobiolog sir Alexander Fleming objevil penicilin v září 1928, když se po dovolené vrátil do laboratoře a při úklidu se rozhodl nevyhodit, nýbrž blíže prozkoumat pár zplesnivělých vzorků. Plíseň, jež zabíjela okolní mikroby, se stala základem objevu, který později začal zachraňovat lidské životy.

jrm ank