Firma vyvíjející protinádorové sloučeniny získala investici na další výzkum

Výzkumy a studie | 13. 9. 2022

Enzymy CK1 hrají důležitou roli v procesech, které souvisejí se vznikem některých závažných onemocnění. Inhibitory vyvíjené ve společností CasInvent Pharma jsou navrženy tak, aby cílily na jednotlivé izoformy CK1, a tím selektivně ničily leukemické buňky. Dosavadní výsledky také naznačují možnost využití inhibitorů u dalších obtížně léčitelných onemocnění.

 

„Jsme přesvědčeni, že díky podpoře našich investorů budeme schopni rychleji vyvinout naše sloučeniny do fáze klinického testování, a prokázat tak protinádorové účinky inhibice CK1 u pacientů. V tom případě bychom se stali atraktivními pro větší farmaceutické společnosti, kterým bychom mohli obohatit jejich portfolio novými sloučeninami potenciálně použitelnými i v synergické kombinaci s již používanými léčivy,“ uvedl ředitel CasInvent Pharma Vojtěch Helikar.

 

Firma vznikla v roce 2020 jako takzvaný spin-off, tedy oddělená společnost Masarykovy univerzity s podporou bio-inovačního centra i&i Prague.

 

Na nově oznámené investici se podílí KHAN Technology Transfer Fund I. Jde o kapitálový fond, který se zabývá investicemi do společností v časné fázi jejich vývoje, zejména v oblasti inovací v přírodních vědách. Peníze získala firma také od kapitálového fondu i&i Biotech Fund se sídlem v Lucembursku, který investuje do rostoucích evropských biotechnologických společností.