Endometriózy přibývá, Nemocnice Znojmo patří k předním centrům léčby

Autor: Redakce | Zpravodaj | 17. 8. 2023

„Endometriózy přibývá jak relativně, tak absolutně. Relativně pro lepší diagnostiku a vznik center, absolutně vysvětlím. Velmi zjednodušeně řečeno, děloha čeká v každé menstruaci na těhotenství. Pokud se tak nestane, vypuzuje připravenou sliznici, žena menstruuje. Pokud děloha pracuje většinu života ‚na prázdno‘, je její funkce porušena. A naše postmoderní společnost dělá všechno pro to. Málo dětí, pozdní první těhotenství, dlouhodobé podávání antikoncepce a změna role ženy nebo pokus o tuto změnu,“ míní Chvátal.

Vývoj společnosti podle něj neodpovídá pomalu se měnícím biologickým danostem. Jako další důvod uvádí také přenos z matky na dceru, proto se zřejmě objevují pokročilé stavy i u mladých pacientek. „Přímá, jednoduchá prevence není. Řešení musí být komplexní, spojené se změnami vzorce chování společnosti. Určitě není prevencí podávání hormonální antikoncepce. Lze uvažovat o jiných cestách jako nitroděložní tělíska s gestagenem – hormonem,“ dodal. Endometrióza se většinou projevuje nesnesitelnými bolestmi, obvykle před menstruací, při ní nebo při pohlavním styku.

Do prvního stupně bylo centrum znojemské nemocnice zařazeno po splnění přísných kritérií, která se týkají například léčebných protokolů, počtu operačních výkonů či publikační činnosti. Auditoři kladně hodnotili vybavení nemocnice pořízené v posledním roce, jako třeba laparoskopickou věž, která slouží k vizualizaci operačního pole uvnitř těla při endoskopicky prováděných diagnostických a chirurgických zákrocích.

Nemocnice Znojmo je jediným zařízením mimo správu ministerstva zdravotnictví, která je tímto vědeckým centrem. Další centra pro léčbu endometriózy jsou v Praze, Ostravě a Brně. Bohunická fakultní nemocnice ročně ošetří 500 až 600 pacientek ambulantně, z toho 100 až 150 podstoupí operaci. I tam spatřují nárůst a také to, že se endometrióza objevuje u mladších žen než dříve.

„Frekvence ambulantního ošetření farmakologické léčby se postupně zvyšuje, je však snaha, aby se intervenční operace nezvyšovaly, přestože jsou nutné. V porovnání s obdobím před deseti lety jde jednoznačně o nárůst počtu pacientek s endometriózou a dalšími problémy, jako jsou chronická pánevní bolest a poruchy plodnosti,“ uvedl lékař gynekologicko-porodnické kliniky Robert Hudeček.

Endometriózu jako vážný problém vnímá i primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Boskovicích Jan Machač. Ročně tam provedou okolo 700 operací, přičemž odhadem zhruba 15 procent se týká endometriózy. Machač připomněl, že když před 50 lety začínal, bylo toto onemocnění vzácné.