Brněnská sexuologie sídlí v nových prostorách v Bohunicích

Brno 13. února (ČTK) – Sexuologické oddělení Fakultní nemocnice Brno se přestěhovalo do nově zrekonstruovaných prostor poblíž bohunického areálu. Provoz spustilo oddělení na začátku února. Opravy stály 17,9 milionů korun bez DPH a nemocnice je zaplatila z vlastních zdrojů. Novinářům to dnes na sdělilo vedení nemocnice.

Nové prostory vznikly rekonstrukcí dvou pater ubytovny zdravotních sester v ulici Netroufalky. Stavební práce trvaly půl roku a dělníci při nich vybudovali ambulance pro sexuology a psychology i zázemí pro laboratoře.

„Celé oddělení je prosvětlené a barevné. Pacienti, kteří sem začínají chodit, jsou velmi spokojení a prostředí na ně působí velice příjemně a optimisticky,“ uvedla primářka sexuologického oddělení Petra Sejbalová.

Vybavení oddělení zůstalo stejné jako v původních zapůjčených prostorách ve Vinařské ulici. Podle Sejbalové ale byla tamní budova ve špatném stavu. „Někdy jsme přišli do práce a netekla voda, nebo naopak ze stropu tekla voda do počítačů, někdy nejel odpad a někdy se netopilo,“ popsala předchozí situaci.

Sexuologické oddělení funguje pouze ambulantně, takže tam pacienti docházejí. „Nejčastěji se jedná o problémy ženské, nebo mužské dysfunkce a partnerské problémy. Staráme se i o děti v pubertálním věku, které mají sexuální problémy, nebo o pachatele a oběti sexuálních trestných činů,“ řekla Sejbalová. Tamní lékaři se specializují také na pacienty s poruchou pohlavní identity. Celkem oddělení provede 3700 vyšetření ročně.

cer tmd ver