Braňte se zimním virózám

Většinou se nám zdá zima jako nejdelší roční období. Přitom je stejně dlouhá jako ostatní. Ale vzhledem ke studenému počasí a ke krátkým dnům, kdy slunce svítí minimálně, nám připadá nekonečná. 

V zimě je největší riziko, že onemocníme nějakým respiračním onemocněním. Riziko nákazy je největší v období vysokého výskytu chřipek. Téměř každý rok je u nás chřipková epidemie. Nemusí být na celém území naší republiky, ale často zasáhne celé kraje.

Ne každé nachlazení nebo viróza musí být hned chřipka. Příznaky chřipky a nachlazení se liší. Nachlazení poznáte podle toho, že jeho příznaky přetrvávají jen krátkou dobu. Můžete mít ucpaný nos, kašel a teplotu, bolest v krku a bolí vás celé tělo. Chřipka trvá podstatně déle. Skolí vás i na několik týdnů.

Pokud se chcete nepříjemným virózám vyhnout, je důležité dodržovat zásady prevence. Základem je správná hygiena. Je důležité mýt si často ruce. Pomoct může také otužování a saunování. Jezte dostatek vitamínů, především vitamín C. Je-li to možné, tak v místnostech, kde se pohybuje hodně lidí, dostatečně větrejte.

Postihne-li vás viróza, zůstaňte pár dní doma v posteli, abyste bacily nepředávali dál. Pijte dostatek tekutin a užívejte vitamín C. Nejvíce ho je v citrusech a ty mají právě v zimě svou sezónu a jsou tudíž dostupné. Proto ho využívejte v jeho přirozené formě a kupujte si citróny, pomeranče, grepy, kiwi apod. Zmírnit příznaky také pomůžou volně prodejné léky z lékárny. Pokud viróza po několika dnech neustupuje, vyhledejte lékaře.