Akce 100 kytek má podpořit pěstování konopí jako potraviny

Praha 21. března (ČTK) – Akce 100 kytek má podpořit pěstování konopí jako zemědělské plodiny, která se dá využít jako potravina nebo pro výrobu textilu. Akci dnes představili organizátoři z neziskové organizace Konopa. Zájemcům, kteří by si chtěli pěstování vyzkoušet, bude organizace za náklady na poštovné a balné rozesílat 100 semínek odrůdy konopí, která se nedá zneužít jako droga.

„Chceme upozornit na to, že konopí je normální polní rostlina, která v Česku roste odjakživa,“ řekl předseda spolku Konopa Jan Vít. Podle něj existují archeologické doklady o tom, že lidé rostlinu využívali už v době kamenné. Vít zdůrazňuje především blahodárné účinky rostliny na lidské zdraví. Například konopný olej podle něj obsahuje nenasycené mastné kyseliny ve vhodném poměru, a je proto možné jej užívat místo rybího tuku. Konopný textil má podle něj zase dezinfekční účinky.

Listy a květy konopí se dají využít jako léčivá rostlina, do čajů či kosmetických přípravků. Semena slouží především jako potravina, vyrábí se z nich rovněž olej a rozemílají se na mouku. Z konopného vlákna se dělají textilie či papír a dřevitá část stonku, takzvané pazdeří, slouží jako podestýlka pro domácí zvířata, ale přidává se rovněž do stavebních materiálů či paliv.

Zástupci spolku pracují s takzvaným technickým konopím. Odrůda, kterou rozesílají, je schválená v Česku i EU. V ČR je povoleno pěstování konopí s obsahem psychoaktivní látky THC do 0,3 procenta. Například v léčebném konopí je této látky zpravidla 19 procent.

Akce 100 kytek se koná po osmnácté, loni organizátoři rozeslali asi 820 sáčků se semínky. V balení zájemci dostanou i potvrzení o certifikaci odrůdy a návod na pěstování plodiny.

V loňském roce se podle údajů Českého statistického úřadu v Česku sklidilo 601 tun konopí z 556 hektarů polí. Jeho produkce je poměrně nízká. Například obilí loni zemědělci sklidili 8,422 milionu tun.

sdv drh mal