Moravskoslezští hasiči rozvezli 400.000 respirátorů pro školy

Ostrava 26. února (ČTK) – Téměř 400.000 respirátorů FFP2 určených pro školy rozvezli dnes hasiči do 22 obcí Moravskoslezského kraje. Mají chránit učitele a další zaměstnance před koronavirem. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. Do školy nyní mohou docházet jen žáci prvních a druhých tříd. Ostatní mají distanční výuku. Vláda navíc zvažuje, že školy uzavře úplně.

Respirátory putovaly především na radnice. „Ochranné pomůcky čínské výroby přivezly do hasičského skladu tento týden dva nákladní automobily ze skladu v Olomouci. Dnes jsme je rozváželi podle rozdělovníku, připraveného krajským úřadem,“ uvedl Kůdela.

Do rozdělování respirátorů pro rozvoz po kraji se zapojili v meziskladu v bývalé stanici HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Hrabůvce pracovnice kraje, profesionální i dobrovolní hasiči.

Největší zásilka, téměř 110.000 respirátorů, putovala na ostravský magistrát. Podle Kůdely to bylo víc než například pro celý Karlovarský kraj. „Příští týden budou na radnicích postupně přebírat respirátory zástupci jednotlivých škol,“ doplnil

Jde již o druhou distribuci školních respirátorů profesionálními hasiči po Moravskoslezském kraji. Loni v říjnu jich z meziskladu v Ostravě-Hrabůvce rozvezli na radnice v kraji 325.000, z toho téměř 100.000 bylo určeno pro ostravské školy.