Praha spustila web s přehledem míst na antigenní testy na covid

Praha 10. prosince (ČTK) – Obyvatelé hlavního města, kteří se chtějí nechat testovat na nemoc covid-19 pomocí antigenních testů, mají možnost podívat se na nejbližší volné termíny a místa na nových stránkách covid.praha.eu zřízených magistrátem. Web slouží pro samoplátce i lidi se žádankou od lékaře. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. V Praze jsou odběrová místa například v nemocnicích a zřízeny jsou rovněž tzv. drive-in místa, kam lidé dojedou autem.

„Výhodou antigenních testů je, že odhalí nákazu už za několik minut. Je dobré se nechat otestovat například před vánočními návštěvami blízkých. Čím více lidí využije možnosti testování, tím dříve dostaneme nemoc pod kontrolu,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Internetové stránky denně navštíví zhruba dvě tisícovky lidí. „Spuštěním webu se mimo jiné podařilo zamezit tomu, aby se u testování tvořily dlouhé fronty,“ uvedl Hofman.

V Praze je v současné době podle magistrátního webu několik desítek odběrových míst. Některé jsou v nemocnicích, další poskytují soukromá lékařská zařízení. Magistrát zřídil také několik míst, kam lidé přijedou autem a test je jim proveden přímo z vozu a nemusí vystupovat.