Na slovíčko o imunitě II – vitamíny

V předchozím článku, který vyšel před Velikonocemi, jsme psali o obecném posílení obranyschopnosti organismu. Dnes na toto téma navážeme a zároveň se nebudeme vůbec zabývat koronavirem. Pojďte se s námi lépe seznámit se dvěma vitamínydvěma stopovými prvky, se kterými se setkáváte denně v reklamách a na krabičkách od potravinových doplňků.

V mnoha článcích o zdravé výživě se dozvíte, že pro správnou funkci imunitního systému byste měli užívat především vitamín C, selenzinek a také vitamín A. Ale proč?

Vitamín C

Vitamin C je nezbytný pro správnou funkci našeho metabolismutkáňového dýchání. Jeho nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic, a sníženou pevností vazivového aparátu zubu. Proto lidem postiženým jeho nedostatkem mohou krvácet dásně, viklat se a kazit se zuby nebo se jim hůře hojí rány. Všechny tyto projevy nedostatku vitamínu C se ve větší míře projevují u kuřáků. Je to z toho důvodu, že organismus kuřáka spotřebuje vitamín C na opravování tkání poškozených toxickými látkami, které kuřák vdechuje při kouření. 

Možná jste slyšeli o nemoci zvané kurděje, která v dávných časech sužovala námořníky na dlouhých cestách. Lidé si totiž nedokáží vitamín C syntetizovat sami a musí jej přijímat v čerstvé potravě nebo potravinových doplňcích. Většina zvířat si ho naopak vyrábí sama. V rostlinné říši je na vitamín C bohatý šípek, rakytník, citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory, rajčata, papriky, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi nebo brusinky.

Vitamínem C se nemůžeme předávkovat. Hrozí nám nanejvýš překyselení a tudíž podráždění žaludku, což je samo o sobě nepříjemné. Lidské tělo si vitamín C nedokáže ani ukládat do zásoby, proto jeho konzumace ve vyšší míře stejně nemá smysl. Jeho přebytek se vyloučí ledvinami. Vitamín C se rozkládá působením tepla (např. vařením) a oxidací.

Selen

Selen je stopový prvek nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu a správnou funkci štítné žlázy, růst vlasů, nehtů a vývoj spermií.

Nedostatek selenu v potravě má nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém. Zvyšuje tedy riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění. U těhotných žen je selen jednou z důležitých látek pro správný vývoj plodu.

Selen je v potravě nejvíce obsažen v ořeších, vnitřnostech a mořských rybách. Na trhu najdete celou řadu potravinových doplňků, které obsahují optimální denní dávku selenu. Je však třeba dát si velký pozor na předávkování. Ve vyšších dávkách může působit toxicky. Předávkování selenem se může projevit poruchami trávení, vypadáváním vlasů, změnami na nehtech a depresemi. Naštěstí se selen se v organismu neukládá do zásoby.

Zinek

Tělo dospělého člověka obsahuje pouze přibližně 2 g zinku. I u tohoto stopového prvku se jeho nedostatek projevuje velmi nepříjemnými zdravotními komplikacemi jako jsou nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy. 

Mezi hlavní zdroje zinku živočišná stravajátra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové (především ústřice). Z rostlinných produktů obsahují nejvíce zinku celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena, vločky nebo celozrnné produkty. Vegetariáni by měli přijímat zinek v potravinových doplňcích, protože rostlinná strava potřebný příjem zinku nedokáže organismu zajistit.

Vitamin A

Vitamín A vzniká z provitamínu A, především z betakarotenu. Je jedním z vitamínů rozpustných v tucích. To jsou ty čtyři vitamíny, na které si mnoho lidí vzpomene ze školy díky pomůcce ADEK. Vitamín A posiluje a udržuje imunitní reakce a je důležitý antioxidant.

Antioxidanty mají na organismus většinou příznivé účinky, protože chrání buňky a snižují pravděpodobnost vzniku kandiovaskulárních chorob a některých typů rakoviny. Chrání ovšem i buňky rakovinné, a proto by onkologičtí pacienti měli konzultovat jejich případné užívání či neužívání se svým lékařem.

V Česku je vitamín A velmi dobře dostupný, protože se vyskytuje v mléčném tuku, tedy mléce, smetaně nebo v másle, vaječném žloutku, v mase a v játrech. Z rostlinné říše jsou zdroji provitamínu A tradičně citovaná mrkev, pomeranče, brokolice a špenát.   

Nedostatek vitamínu A vede k šerosleposti. Vzhledem k tomu, že toto slovo v jiné souvislosti nejspíš moc často neuslyšíte, tak vás možná hned nenapadne, o jaký zdravotní problém se jedná. Šeroslepí mají problémy s viděním za zhoršených světelných podmínek. V důsledku nedostatku  vitamínu A nefungují správně buňky na sítnici oka.

Vitamínem A je možná se předávkovat. Ukládá se v játrech a může způsobovat celou řadu zdravotních potíží od nevolnosti přes zvýšené krvácení, padání vlasů a bolesti kloubů. Ve všech případech platí, že diagnózu nedostatku či nadbytku vitamínů a stopových prvků může zjistit pouze lékař pomocí krevních testů.