V USA loni zemřelo po předávkování drogami přes 63.000 lidí

Washington 21. prosince (ČTK) – Ve Spojených státech loni zemřelo na předávkování drogami přes 63.600 lidí. Ve své nejnovější zprávě o tom informoval statistický úřad spadající pod americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP). Příčinou 66 procent těchto úmrtí byly opioidy, které tak zabily více lidí než rakovina prsu.

Ze statistiky vyplývá, že počet předávkování neustále stoupá. Roku 2006 se tento problém týkal 35.000 lidí. Za tento vývoj nese podle serveru CNN odpovědnost šíření syntetických opioidů jako fentanyl či tramadol. Od roku 2013 rostly případy předávkování těmito látkami ročně o 88 procent, loni se jejich počet ve srovnání s rokem 2015 zdvojnásobil z 9580 na 19.413 případů.

Problémem zůstává také užívání heroinu. Od roku 2014 počet předávkování touto drogou ročně stoupá o 19 procent.

Úmrtí způsobená drogami přispívají podle statistik k nepříznivému vývoji průměrného věku v USA; už druhý rok po sobě se tento věk zkrátil. Předávkování roste ve všech věkových skupinách, ale nejhorší situace je ve věkové skupině mezi 25 a 54 lety.

Projekce statistiků nejsou příznivé ani pro letošní rok, odhaduje se, že počet předávkování opět stoupne a dosáhne 66.000 případů. Ekonomičtí poradci Bílého domu nedávno odhadli, že krize způsobená užíváním drog stála v roce 2015 Spojené státy téměř tři procenta HDP.

Zdravotníci se obávají, že nový daňový zákon, který prošel Kongresem tento týden, situaci dále zhorší. Zákon kromě jiného ruší pokuty za to, že občané neuzavřou zdravotní pojistku. Počítá se s tím, že se bez pojištění do roku 2027 ocitne 13 milionů Američanů. Ze zkušeností vyplývá, že množství drogově závislých osob se nepokouší vyhledat odbornou pomoc, když nejsou pojištěny nebo nemají peníze na léčbu.

sva hej