V Rusku je kritický nedostatek léků pro nemocné AIDS

Moskva 1. srpna (ČTK) – Ruští lékaři bijí na poplach, v zemi je kritický nedostatek léků pro pacienty s virem HIV. Agentura Interfax dnes napsala, že zásoby preparátů končí, tři pokusy zakoupit v zahraničí potřebné léky selhaly, údajně z „byrokratických“ důvodů. V Rusku je evidováno přes milion pacientů s virem HIV, jejich skutečný počet je ale podle expertů mnohem vyšší.

Ruské lékárny si na nedostatek léčiv začaly stěžovat v roce 2017, kdy ruské vedení v reakci na západní sankce vyhlásilo program náhrady dovozových preparátů léky domácí výroby. Situace se od té doby postupně zhoršuje. Pokud jde o AIDS, vzhledem k nedostatku léků podle ruských médií lékaři často doporučují nemocným, aby si preparáty opatřili sami.

Choroba AIDS je v Rusku nejčastější příčinou úmrtí u lidí aktivního věku, pokud jde o infekční nemoci. Nemocní AIDS v Rusku umírají průměrně ve věku 38 let. Na ministerstvu zdravotnictví agentuře Interfax řekli, že nový kontrakt na dodávku léků pro osoby infikované virem HIV byl uzavřen v minulých dnech, distribuce začne nejdřív v září, pravděpodobně ale až v listopadu.