Zlínská nemocnice začala vyšetřovat děti s neprůchodnými slznými kanálky

Autor: Redakce | Děti a mateřství | 14. 8. 2023

Děti s těmito problémy začal ve zlínské nemocnici vyšetřovat oční lékař Stanislav Červenka. „To, že se děti narodí s neprůchodnými slznými kanálky, ještě nemusí znamenat problém. Poměrně často se kanálky samy zprůchodní do půl roku. Jakmile se tak nestane, je potřeba začít situaci řešit,“ řekl.

Dětem s potížemi se slznými kanálky se Červenka podle primáře očního oddělení Tomáše Novotného věnuje jednou za měsíc. „Pokud mají děti tyto problémy, respektive rodiče vidí, že už mají čtyři, pět a více měsíců, a pořád jim slzí jedno nebo obě oči, mohou se objednat k nám do ambulance,“ uvedl Novotný.

Diagnostika není podle zástupců nemocnice složitá. „Do oka kápneme barvivo, konkrétně fluorescein, a chvíli ho necháme působit. Zhruba po pěti minutách by barvivo mělo odtéct do nosu. Pak hodnotíme, kolik ho zůstalo v oku a tím pádem zjistíme, nakolik jsou nebo nejsou kanálky průchodné,“ uvedl Červenka.

Neprůchodnost slzných kanálků lze u dětí odstranit mechanicky sondou. Provádí se ambulantně bez nutnosti celkové anestezie. Pokud to není možné, lékaři zavedou nosem takzvaný stent, tedy trubicovou výztuž. „Nejedná se o žádný složitý výkon, děti jsou v narkóze, vše probíhá ambulantně. Stent necháme v slzných kanálcích tři měsíce, dítě to nijak necítí. Pak stent odstraníme a musím říci, že úspěšnost tohoto zákroku je výborná, zhruba 97 procent,“ uvedl oftalmolog.

Dříve se podle něj vše dělalo takzvaně poslepu, což bylo náročnější. „Dnes se vlastně jedná o endoskopický zákrok, kdy vidíme, kudy sonda vede silikon. Já sám mám odoperovano více než 4000 dětí,“ doplnil Červenka. Problematikou neprůchodnosti slzných kanálků se zabývá celý svůj profesní život.