V Poliklinice Modřany v Praze 12 bude od čtvrtka fungovat dětská ambulance

Autor: redakce | Děti a mateřství | 3. 4. 2024

Dlouhodobým cílem je podle starosty Prahy 12 Vojtěcha Kose (ODS) zajistit co nejkomplexnější lékařskou péči všem občanům městské části. „Snažíme se vytvářet příznivé podmínky, aby se počet lékařů v Praze 12 postupně zvyšoval. Zajištění dostupné kvalitní zdravotní péče v potřebném rozsahu je pro radnici Prahy 12 jednou z hlavních priorit,“ uvedl Kos.

Nová ambulance přijme postupně až 600 nových pacientů, ambulanci mohou navštívit rodiče s narozenými dětmi nebo děti bez stávajícího praktického lékaře. Registrovat se mohou zájemci prostřednictvím e-mailu. Provozovatelem Polikliniky Modřany je společnost CODUM.

Podle Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD) v ČR zanikají desítky ordinací ročně, hlavně kvůli tomu, že silná generace lékařů odchází do důchodu. Praktičtí lékaři pro děti a dorost patří podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) k odbornostem s nejvyšším průměrným věkem, většinou jsou to ženy. Podle dat z prosince 2022 bylo praktiků starších 60 let 813, tedy více než polovina. Sdružení dětských praktiků loni uvedlo, že v ČR je zhruba 1800 ordinací pro děti, chybí jich kolem 300.