Žij zdravě

Žít zdravě má pro každého z nás trochu jiný význam. Pro někoho je důležitá zdravá strava, pro jiného dostatek pohybu. Další si pod tímto doporučením představuje málo stresu nebo prevenci. Žít zdravě bývá také jedno z novoročních předsevzetí mnoha lidí.

Zdravá strava
Když se řekne zdravá strava, automaticky se nám vybaví ovoce, zelenina a možná i ryby.  Asi všichni víme, že tučná jídla nebo bílé pečivo mezi zdravé potraviny nepatří. Málokdo se tím ale řídí. Pokud nedodržujeme zásady zdravé stravy, objevují se různé zdravotní problémy.
Své stravě proto věnujte náležitou pozornost. Jezte dostatek vitaminů, které najdete především v čerstvém ovoci a zelenině. Strava by měla být pestrá, aby organismus dostával všechny potřebné látky a vitaminy. Nezapomínejte také dostatečně pít. Nejlépe čistou neslazenou vodu. 

Pohyb
Zdravé jídlo nám samo o sobě ke zdravému životnímu stylu nepomůže. Proto je důležitý i dostatečný pohyb, uzpůsobený našemu věku nebo zdravotnímu stavu. Možná nesportujete a z různých důvodů to ani neplánujete. Ale určitě vám prospějí pravidelné procházky v městském parku nebo v přírodě. Pohyb a pobyt na zdravém čerstvém vzduchu organismu pomáhá. 

Stres
Stres je dnes velkým strašákem mnoha lidí. Jeho spouštěčem je uspěchaná doba, orientace na výkon a soutěživost. Stačí, když se k tomu přidají problémy doma nebo v zaměstnání a malér je na světě. Stres pak ochromuje naši psychiku a zhoršuje zdraví. Stres se dobře odbourává pohybem na čerstvém vzduchu nebo jinou činností, která nám pomůže odreagovat se od všedních starostí a problémů.

Prevence
Abychom se vyhnuli zdravotním komplikacím, měli bychom myslet i na prevenci. A tou jsou myšleny nejen pravidelné zdravotní prohlídky u lékaře. Chovejte se tak, abyste předcházeli nemocem, obezitě, stresu a dalším nepříjemným projevům nezdravého životního stylu.