Zdravotní pojišťovny: Alergická rýma trápí v ČR 2,5 milionu lidí, astma milion

Autor: redakce | Aktuálně | 2. 5. 2024

„Alergie jsou z podstaty autoimunitní, proto je obvykle nelze zcela vyléčit. Nicméně vhodnou medikací a vyhýbáním se alergenům lze jejich projevy velmi účinně snižovat. Každopádně také musíme počítat s tím, že problémy tohoto typu budou stále častější,“ uvedla expertka SZP Ludmila Plšková.

Světová zdravotnická organizace podle ní očekává, že za pět let může nějakou formou alergie trpět polovina populace v rozvinutých zemích. „Je to vidět i u dětí, které tyto obtíže mají mnohem častěji než předchozí generace,“ doplnila. Astmatiků je podle mezi dětmi na druhých stupních základních škol kolem 11 procent.

Celkové roční výdaje veřejného zdravotního pojištění na léčbu astmatu a různých druhů alergií se podle SZP v Česku pohybují kolem čtyř miliard korun ročně a jsou dlouhodobě stabilní. Většina pacientů je léčená ambulantně, hospitalizovaných s těžkými anafylaktickými stavy je podle svazu ročně kolem 2000 lidí.

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích, průdušky jako reakce na různé spouštěče uvolňují histamin, což vyvolává otok sliznice průdušek a zvýšenou tvorbou hlenu. Pacient tak má dýchací cesty zúžené a hůř se mu dýchá. Vznik astmatu může být dědičný, vliv má také vystavení alergenů v prostředí. Atopický ekzém je kožní zánět, který má alergický původ.

Alergie je přehnanou reakcí imunitního systému organismu na látky, které jsou v prostředí běžně obsažené. Je způsobená nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E na různé druhy alergenů, například na určité potraviny, prach, roztoči, zvířecí srst či pyly.

Letos vlivem teplého počasí začala pylová sezona časně. Podle informací na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v současné době dominují pyly různých druhů stromů, objevila se i pylová zrna trav. „Trávy budou hlavním alergenem v nadcházejícím období. Koncentrace pylových zrn v ovzduší závisí na meteorologické situaci,“ uvádí SZÚ.