Z Indie přiletělo letadlo se 136 Čechy, další stroj letí z Peru

Praha/Lima 29. března (ČTK) – V Praze dnes odpoledne přistálo letadlo z Indie se 136 Čechy. Na palubě byli především zaměstnanci automobilky Škoda Auto, firma ale nabídla místa i pro další Čechy. Na twitteru to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Další repatriační speciál odstartoval v noci na dnešek z Peru. Do Prahy přiveze asi 150 Čechů, Evropanů a Izraelců. Na twitteru to uvedl český velvyslanec v Peru Michal Sedláček.

Letadlo podle Petříčka v Praze přistálo po 14:00. Přivezlo především zaměstnance mladoboleslavské automobilky. „Firma ve svém letu poskytla ministerstvu zahraničí 30 míst, nabídli jsme je Čechům uvízlým v Goa,“ uvedl ministr. Dodal, že veškerá povolení a přepravu na letiště zajišťovala ambasáda v Dillí.

Ministerstvo zahraničních věcí se pomocí repatriačních letů snaží pomoci Čechům, kteří kvůli pandemii nového koronaviru uvázli v zahraničí. Speciál vypravilo i české velvyslanectví v Peru. Sedláček uvedl, že na jeho palubě je 112 Čechů, šest Izraelců a 30 dalších občanů evropských zemí. „Více než dvoutýdenní snažení celého týmu českého velvyslanectví v Limě přineslo své výsledky,“ napsal na twitteru. Za pomoc s převozem izraelských občanů z Jižní Ameriky poděkoval českému ministerstvu zahraničí izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron.

Ministerstvo zahraničí dosud pomohlo k návratu do Česka více než 3500 lidí. Na dnešek a na pondělí byl také naplánován přílet dvou letadel z Thajska, která přivezou 600 lidí. V nedělním letu by zároveň mělo být osm tun zdravotnického materiálu z Malajsie. Dnes by mělo také letět letadlo z Dominikánské republiky, které při mezipřistání v Montrealu nabere i české občany v Kanadě. V úterý odletí speciál z Chicaga, jeho kapacita byla podle české ambasády ve Washingtonu zaplněna.

cap kš