Wu-chan hodně zvýšil počet obětí; Trump chce startovat ekonomiku

Peking 17. dubna (ČTK) – Čínské město Wu-chan, odkud se začátkem letošního roku do světa rozšířil koronavirus, o 1290 navýšilo počet obětí nákazy údaje o obětech nákazy. Nemoci covid-19, vyvolané koronavirem, tak jen ve Wu-chanu podlehlo 3869 lidí a počet obětí v Číně se celkově zvýšil na 4632. Ekonomika nejlidnatějšího státu světa v prvním čtvrtletí poprvé za desítky let klesla. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa nastal čas znovu nastartovat ekonomiku v jeho zemi. Ta je přitom co do počtu nakažených i obětí nejpostiženější na světě.

Rozdíl v údajích z Wu-chanu podle agentury Nová Čína vznikl tak, že na počátku šíření nákazy byl zdravotnický personál přetížen náporem pacientů. Několik zdravotních zařízení v této situaci nedokázalo včas propojit své databáze se systémem prevence a kontroly nemocí a přeposlat jim data, protože se více soustředilo na příjem pacientů a poskytování péče.

Podezření, že v Číně a zvláště ve Wu-chanu je ve skutečnosti více případů, než uvádějí úřady, se v uplynulých měsících ozývala z různých stran, třeba od amerického prezidenta. Ten začátkem dubna řekl, že čínské statistiky jsou podle něho podhodnocené a ke stejnému závěru došly podle agentury Bloombergamerické tajné služby.

Epidemie nemoci covid-19 v prvním čtvrtletí prakticky ochromila aktivitu v Číně, a její hospodářství se proto propadlo ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 6,8 procenta. Agentura AFP označila pokles druhé největší ekonomiky světa za historicky nevídaný. Podle AP byl výsledek nejhorší od začátku tržních reforem v roce 1979. Ještě loni ve čtvrtém čtvrtletí loni čínská ekonomika meziročně rostla o šest procent.

Otevírání americké ekonomiky se podle prezidenta Trumpa má dít po etapách, „stát po státu“ a na základě ověřitelných údajů, aby se předešlo nové vlně nákazy. „Neotvíráme vše najednou, ale jde o ostražitý krok za krokem,“ poznamenal Trump, podle kterého by se ekonomická aktivita v 29 z 50 států mohla obnovit poměrně brzy.

V uvolňování opatření pokračuje Dánsko, kde se od pondělka budou moci zase otevřít kadeřnické a kosmetické salony, provoz budou smět obnovit autoškoly. Tento týden se do jeslí, školek a do části škol vrátily děti.

Rekordní nárůst počtu lidí nakažených koronavirem k dnešku ohlásilo RuskoUkrajina. Podle ruského ministerstva zdravotnictví jich přibylo 4069 na něco přes 32.000, ukrajinské úřady informovaly o tom, že infikovaných přibylo za poslední den o pět stovek na 4662.

K 5000 hranici se přiblížil počet obětí nemoci covid-19 v Íránu, nakažených je téměř 79.500. Podle dokumentu, který vydal parlament, může být počet mrtvý v nejpostiženější zemi Blízkého východu oproti oficiálním údajů skoro dvojnásobný a počet infikovaných osmkrát až desetkrát vyšší.

Mezník 5000 už překročil počet úmrtí spojovaných s nemocí covid-19 v Belgii, kde oficiální bilance aktuálně hovoří o 5163 obětech. V přepočtu na počet obyvatel je to nejhorší statistika ze všech zemí světa. Belgie ovšem jako jedna z mála zemí sčítá i úmrtí v domovech důchodců. Za poslední den krizový štáb registroval 313 mrtvých a 1329 nakažených.

Šíření viru se zpomalujeNěmecku, kde každý infikovaný nakazí v průměru už jen 0,7 dalších lidí. I proto se tamní nemocnice chystají k postupnému návratu do běžného režimu. Nových infekcí za čtvrtek Institut Roberta Kocha hlásí 3380, což celkovou statistiku posunuje na 133.830 případů. Více než nakažených v posledních dnech přibývá lidí, kteří nemoc covid-19 překonali. Zemřelo 3868 pacientů.

V ohrožení je letošní ročník Oktoberfestu, tradičního mnichovského pivního festivalu, který každoročně navštíví kolem šesti milionů lidí z celého světa. Začíná sice až v září, ale už nyní se stále častěji objevují hlasy, že by se kvůli zdravotním rizikům neměl konat.

hab šeb