Vláda schválila zvýšení náhrad výdělku po pracovním úrazu a nemoci z povolání

Autor: Redakce | Zpravodaj | 10. 5. 2023

Náhrady se valorizují pravidelně. Představují rozdíl mezi průměrným příjmem před úrazem či onemocněním a příjmem po nemoci, který zahrnuje vydělanou částku i případný invalidní důchod. Tento rozdíl se pak dorovnává. Pro pozůstalé po člověku, který zemřel v práci či po nemoci z povolání, odpovídá náhrada části jeho průměrného výdělku před úmrtím. Pokud zemřelý pracovník živil jednu osobu, rovná se částka polovině příjmu. U víc vyživovaných je to 80 procent.

Náhrady se zvyšují stejně jako procentní část důchodů. Ta od června kvůli inflaci vzroste o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun. Stejně se tedy podle navrhovaných nařízení má zvednout i příjem, z něhož se pak náhrady počítají. Naposledy se upravovaly v lednu při pravidelné valorizaci penzí. Tehdy se příjem pro výpočet zvýšil o 5,1 procenta.

Úřady a instituce na náhrady po úpravě vydají podle podkladů k nařízením do konce letoška zhruba o 1,2 milionu korun víc. Ostatní zaměstnavatelé platí od roku 1993 zákonné pojištění odpovědnosti u dvou pojišťoven, a to u Generali České pojišťovny a u Kooperativy. Ty by měly vyplatit na toto navýšení podle odhadů o 3,6 milionu víc, uvádí ministerstvo práce. Podotýká, že dopad by mohl být i nižší, protože se zvedají současně také důchody. „O částku, o kterou se zvýší důchod, se sníží poskytovaná náhrada,“ upřesnilo ministerstvo.

V resortu vnitra má náhrady asi 220 lidí. Náklady ministerstvo vyčíslilo navíc na 1,8 milionu korun, sumu má v rozpočtu.

Náhrady jsou i za úrazy či nemoci z povolání ve službě, v náhradní službě či na cvičeních. V resortu obrany se týkají podle podkladů teď 59 lidí. Výdaje by se po navýšení do konce roku zvedly asi o 559.000 korun. Rozpočet ministerstva s tím počítá.