Vitamin, přítel člověka aneb jak podpořit svou imunitu

Říjen, období, kdy už je podzim v plném proudu a nepřipomíná nám to jen čím dál tím víc se zkracující den, ale i posmrkávající kamarádi a kolemjdoucí. Pokud jste s tím ještě nezačali, je tedy nejvyšší čas posílit svou imunitu, a my pro vás máme několik ozkoušených vitaminů, které vám s tím zaručeně pomohou.

Než se ale vrhneme na samotné doplňky stravy a jejich účinky, pojďme si povědět něco o střevech. Ptáte se, proč zrovna o nich? Ačkoli to na první pohled nemusí být zřejmé je to právě náš gastrointestinální trakt, který tvoří podstatnou část našeho imunitního systému. Až 70% imunitní buněk se nachází právě ve střevech. Takže ano. Dalo by se říct, ve zdravém střevě zdravý duch. Střeva totiž obsahují jak dobré bakterie, které se podílí na naší imunitě syntézou vitamínů, tak špatné bakterie, které vyvolávají autoimunitní reakce a nemoci.

VSAĎTE NA PROBIOTIKA

Střevní mikrobiom hraje zásadní roli ve schopnosti našeho těla odolávat nemocem. Proto je potřeba ho posilovat, a to probiotiky. Ve vašem jídelníčku by tedy neměly chybět zakysané mléčné výrobky, jogurty, kefíry či acidofilní mléka a také fermentované potraviny, které dělají dobře našim střevům.

A TEĎ UŽ K SAMOTNÝM VITAMINŮM

Slunce později vychází a dříve zapadá. A to nemá vliv jen na naši psychiku, ale i na imunitní systém. Vitamin D3 je také označován jako tzv. regulační hormon, který hraje velkou roli v udržení zdraví a správné funkce orgánů a tkání lidského těla (svaly, tkáně). Vitamin D3 má komplexní účinky na imunitní systém, aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti virům a bakteriím, a tudíž je klíčový jako prevence nachlazení a chřipek a potlačuje nežádoucí autoimunní reakce.

Zinek je minerál, který je v našem těle zastoupený opravdu málo, ale o to větší má význam. Přispívá k posílení obranyschopnosti organismu a urychluje proces uzdravování. Snižuje průvodní jevy nachlazení jako je kašel nebo teplota. Mimo jiné zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů a v neposlední řadě napomáhá proti únavě. Doporučená dávka zinku je pro člověka 10mg.

Komplex vitaminů a minerálů – Multivitaminy jsou potom ideální nejen na podporu imunity, ale nabízejí komplexní podporu celého organismu.

Vitamin C neboli kyselina askorbová je pro naše tělo klíčová. Hraje hlavní roli v komplexu fyziologických funkcí, potřebných pro udržení homeostázy (stálost vnitřního prostředí). Vitamin C je známý pro jeho antioxidační působení v ochraně tkání a orgánů před oxidačním stresem a s tím souvisí jeho role v prevenci řady onemocnění.

Dalším důležitým vitaminem je Vitamin E. Jedna z jeho nejpodstatnějších funkcí je antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Je to jeden z nejdůležitějších antioxidantů v těle. Mimo jiné hraje důležitou roli v ženském hormonálním systému a je nazývám také jako hormon plodnosti.

No a v neposlední řadě nesmíme zapomenout také na Koenzym Q10, který najdeme ve většině buněk lidského těla, protože je nezbytný pro produkci energie. Zhruba od 20. roku začíná produkce koenzymu Q10 klesat. Koenzym napomáhá posilovat imunitní systém, protože tkáně a buňky zapojené do imunitní funkce jsou vysoce závislé na energii, a proto vyžadují odpovídající zásobu CoQ10 pro optimální funkci.