Vědci z centra Biocev patentovali inhalační lék na covid, brání komplikacím

Aktuálně | 6. 1. 2023

Účinnou látkou léku je bazedoxifen, molekula blokující interleukin-6 (IL-6), bílkovinnou molekulu zapojenou do regulace imunitní reakce, která také například podporuje vznik a rozvoj zánětu. Důležitost IL-6 právě u zánětů a nádorů studuje v centru více než deset let tým Karla Smetany mladšího z 1. lékařské fakulty UK. S nápadem využít bazedoxifen jako lék na covid-19, přišel tým Jana Brábka z Přírodovědecké fakulty UK.

„IL-6 je klíčový interleukin pro invazivitu nádorových buněk, ale také pro cytokinovou bouři u některých závažných virových infekcí, včetně covidu-19,“ uvedl Brábek. Látka by tak měla bránit u pacientů komplikacím, které je ohrožují na životě. „Jako akutnímu syndromu dechové tísně, se kterým souvisí většina úmrtí,“ dodal.

Milan Jakubek z Laboratoře medicinální chemie vytvořil novou rozpustnou formu bazedoxifenu, která umožňuje inhalační podání a léčbu plic, které jsou covidem-19 nejvíce zasažené. Lék s označením BAZE-X1 je primárně určen pacientům s těžkým onemocněním covidem-19 nebo s dalšími vážnými respiračními nemocemi.

Původci patentu jsou vědečtí zástupci Přírodovědecké fakulty UK a 1. lékařské fakulty UK. Podle nich lze do budoucna uvažovat také o rozšíření používání látky na některé neurodegenerativní nemoci, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba, některé druhy nádorů nebo plicní fibrózy různého původu.

„Různé příčiny mohou vést k obdobné nepřiměřené reakci imunitního systému a fatálním důsledkům pro plicní tkáň. Inhalační bazedoxifen, který obecně tlumí tuto hyperreaktivitu imunitního systému, by tedy mohl pozitivně ovlivnit nejen fatálně se vyvíjející covid-19, ale i ostatní plicní procesy vyvolané jinými infekcemi nebo fyzikálními či chemickými poškozeními,“ uvedla k novému léku Martina Martina Koziar Vašáková z Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice. Může podle ní jít o viry, bakterie, ale také léky nebo toxické látky.

Další vývoj BAZE-X1 ve spolupráci s Biocev a financování klinického hodnocení má na starosti biotechnologický start-up Oxygen Biotech. „Trh v oblasti léků a vakcín proti onemocnění covid-19 (SARS-CoV-2) v USA a Evropě je dobře saturován. Existují ale regiony, které v průběhu pandemie měly nedostatek léčivých přípravků,“ uvedl spoluzakladatel start-upu Jiří Nižňanský. Důvodem byla podle něj i vysoká cena těchto léků, nový prostředek má nízké výrobní náklady.

Firma podle Nižňanského prověřuje i využití BAZE-X1 pro léčbu postcovidového syndromu, který podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ohrožuje až 125 milionů lidí na světě.

van ptd