Válek: Lék paxlovid bude v lékárnách dostupný do dvou týdnů, už je v ČR

„Paxlovid už je v Česku a bude do 14 dnů k dispozici v lékárnách, kde ho pacienti obdrží na předpis a bude hrazen ze zdravotního pojištění,“ uvedl ministr. Zda to budou jen nemocniční lékárny, jako tomu bylo u předchozích covidových léčiv, nebo celá lékárenská síť, neuvedl. To, že pacienti museli kvůli léku s receptem od lékaře cestovat do města, kde je nemocnice, dříve kritizovala Česká lékárnická komora (ČLnK).

 

„Zdržení dodávek je způsobeno tím, že jsme vyjednávali takové podmínky, abychom dostali a zaplatili jen množství, které spotřebujeme. To se povedlo. Nebudeme tak muset likvidovat a platit nespotřebovaná léčiva,“ uvedl Válek.

 

Částku, kterou léky budou stát, podle Válkova dřívějšího vyjádření kvůli důvěrnému režimu smlouvy není možné sdělit. Původně mělo ministerstvo zájem o 50.000 dávek za miliardu korun. Lékaři mohou antivirotikum paxlovid nebo již dostupný molnupiravir předepisovat pacientům, kteří mají vysoké riziko vážného průběhu nemoci po nákaze koronavirem, například seniorům nebo chronicky nemocným.