Lékař: Pro rozvoj nemocí srdce je důležitý i pohyb, polovina Čechů ho nemá

Autor: redakce | Prevence a léčba | 25. 4. 2024

Nemoci srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí Čechů. Nejvíc jich dlouhodobě podléhá ischemické chorobě srdeční, kterou způsobuje zúžení tepen, ve kterých se usazují tukové buňky. Druhou nejčastější příčinou úmrtí je srdeční selhání, kdy se postupně oslabuje schopnost orgánu čerpat krev. Podle lékařů je kvůli stárnutí populace a díky lepšímu přežití pacientů s infarkty stále častější.

V současné době lékaři odhadují, že nemocných je asi 370.000 lidí. „Když nebudeme nic dělat, v roce 2040 jich může být 800.000 až 900.000,“ řekl Linhart. Přestože většina rizika podle něj souvisí s věkem, ostatní vlivy je možné snížit.

„Není nikdy pozdě začít se hýbat. Pokud se pacientovi nepodaří zhubnout, tak může aspoň nabrat svalovou hmotu a fyzickou kondici,“ uvedl. Podobně mohou riziko snížit také kuřáci tím, že zanechají svého zlozvyku.

Přednosta I. interní kliniky – kardiologické Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský upozornil, že některá onemocnění srdce jsou vrozená a nelze se jim vyhnout ani zdravým životním stylem. Mohou se projevovat zvětšením srdečního svalu, hypertrofií.

„Riziko u vrozených srdečních vad je v tom, že se mohou projevit i neočekávaně, například u aktivních sportovců nebo u lidí, kteří se cítí zcela zdrávi. Proto je nutné na srdce myslet například při pravidelných preventivních prohlídkách,“ řekl Táborský. Podle něj může praktický lékař takto při natočení EKG svému pacientovi odhalit například hypertrofickou kardiomyopatie. „V ČR máme více než 22.000 pacientů s touto diagnózou a většina z nich je zatím nediagnostikována,“ dodal.