V několika regionech ČR začíná očkování vakcínou AstraZeneca

Hradec Králové 11. února (ČTK) – V několika regionech republiky začíná očkování vakcínou AstraZeneca. Dostávají ji dnes třeba lidé v centrech či nemocnicích v Kolíně, Trutnově nebo Jihlavě. Vyplývá to z ankety ČTK. Ve středočeském kraji ale někteří lidé tuto vakcínu odmítli kvůli zprávám o její nižší účinnosti. Podle studií je vakcína AstraZeneca méně účinná než v Česku již používané vakcíny Pfizer//BioNTech republiky přepravovat.

V sobotu do České republiky dorazilo prvních 19.200 dávek vakcíny AstraZeneca, která je třetí schválenou pro použití v EU. Dávky byly v pondělí rozvezeny do nemocnic v Kolíně, Hradci Králové a Jihlavě. Do Královéhradeckého kraje dorazilo 4600 dávek, z toho 2400 do krajských nemocnic a 2200 do státní Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. „Dnes se očkuje v Trutnově,“ řekl krajský koordinátor očkování a lékařský náměstek hradecké FN Jaroslav Malý. Ve FN se podle něj začne touto látkou očkovat v sobotu.

Nemocnice Jihlava obdržela 4400 dávek. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) dnes ČTK řekl, že kraj je nabídl třeba psychiatrickým nemocnicím v Jihlavě a Havlíčkově Brodě, léčebnám dlouhodobě nemocných nebo věznicím v Rapoticích a Světlé nad Sázavou. Zařízení, která budou očkovat sama, si už postupně pro vakcínu jezdí. „Předpokládám, že už dneska to bude zkoušet Psychiatrická nemocnice Jihlava,“ uvedl Novotný. Vakcínu si podle něj vyzvedla i psychiatrická léčebna PATEB v Jemnici, kde by očkování mohlo začít v pátek.

Ve Středočeském kraji dnes látku AstraZeneca použili v kolínském očkovacím centru. Postupně si ji také z Kolína odvážejí pracovníci dalších center v regionu. „Postupně se bude AstraZeneca zavádět, zatím cestou očkovacích center. Praktičtí lékaři ještě nejsou zapojeni,“ řekl dnes ČTK krajský koordinátor pro očkování Martin Polák. Někteří zájemci o očkování však podle něj kvůli zprávám v médiích tuto očkovací látku odmítli. Podle Poláka se třeba stane, že senior dostane termín očkování, ale pak někdo z rodiny zavolá do očkovacího centra a zeptá se, jakou látku dostane. „Když se řekne – AstraZeneca, tak řeknou, že ji nechtějí,“ dodal.

Podle klinických studií je účinnost vakcíny od britské firmy AstraZeneca nižší než účinnost očkovacích přípravků konkurenčních firem. Účinnost vakcíny AstraZeneca je podle agentury AFP 70 procent, což je méně než v případě vakcín firem Pfizer/BioNTech a Moderna, které mají účinnost přes 90 procent. AstraZeneca ale využívá tradičnějších technologií, což usnadňuje výrobu vakcíny, která se také nemusí skladovat v hluboce podchlazeném stavu, díky čemuž je vhodnější pro masové očkovací kampaně.

Panel expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučil podle středečních informací použití vakcíny AstraZeneca i navzdory pochybnostem o její účinnosti proti tzv. jihoafrické mutaci koronaviru nebo u pacientů s covidem-19 starších 65 let. Česko má celkem objednáno asi tři miliony dávek vakcíny AstraZeneca. V sobotu dorazilo prvních 19.200 a tento týden dalších 21.600 dávek, které budou rozváženy do regionů dnes a v pátek.