V Číně bylo evidováno 17 dalších případů nákazy novým virem

Peking 19. ledna (ČTK) – Čína dnes oznámila, že evidovala 17 nových případů zápalu plic, který způsobil nový druh koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters. Zdravotníci se obávají, že by se virus mohl významně rozšířit v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku příští týden, kdy se vydají na cesty stovky milionů čínských občanů. Čínský nový rok letos připadá na 25. leden.

Tři z nakažených jsou ve vážném stavu, uvedly zdravotnické úřady ve 6,5 milionovém Wu-chanu. Dosud bylo v Číně evidováno 62 případů této nákazy a dva lidé zemřeli, přičemž onemocněli pouze lidé ve městě Wu-chan v centrální Číně, uvedl Reuters. U sedmnácti nových pacientů se příznaky onemocnění, jako jsou například horečka či kašel, začaly objevovat před 13. lednem.

Americké úřady v pátek oznámily, že na třech letištích v zemi budou kontrolovat všechny cestující, jež z Wu-chanu přiletí. Podobná opatření zavedlo i více než deset asijských zemí, včetně Indonésie či Filipín, kde úřady kontrolují i přístavy.

Koronaviry mohou způsobit běžné nemoci, jako je nachlazení, ale také smrtící choroby jako SARS či MERS. Podle čínských úřadů virus šířící se ve městě Wu-chan může u některých pacientů vést k velmi závažnému onemocnění.

Experti se podle Reuters domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, zároveň ale upozorňují, že se o jeho původu ví velmi málo a není zcela jasné, zda se přenáší z člověka na člověka. V Thajsku byly evidovány dva případy nákazy, zatímco v Japonsko jeden. Vždy šlo o osoby, které žily či cestovaly v Wu-chanu.

ngl