Uganda obdržela kandidátské vakcíny proti ebole určené ke klinickým testům

Aktuálně | 9. 12. 2022

V tuto chvíli neexistují proti súdánskému kmenu eboly žádné licencované vakcíny, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je však několik kandidátských vakcín, které se zdají být vhodné.

Stávající vakcíny jsou určené proti běžnějšímu zairskému kmenu, který se rozšířil během nedávných epidemií v sousedním Kongu.

WHO dříve uvedla, že do Ugandy pošle tři kandidáty na vakcíny, které budou použity v rámci klinických testů: jednu vakcínu od Oxfordské univerzity a Serum Institute of India (SII), druhou od Sabin Vaccine Institute a třetí od společnosti Merck & Co.

Ugandské ministerstvo zdravotnictví na twitteru uvedlo, že od WHO obdrželo 1200 dávek kandidátské vakcíny, ale neupřesnilo, kdo je jejím výrobcem. Ugandská ministryně zdravotnictví brzy podle médií oznámí, kdy budou klinické testy zahájeny.

Uganda v posledních více než třech týdnech nezaznamenala žádné nové případy nákazy ebolou, což naznačuje, že je šíření nemoci pod kontrolou.

Ebola se šíří kontaktem s nakaženou osobou nebo kontaminovaným materiálem. Projevuje se krvácením a k symptomům patří horečka, zvracení, průjem či bolesti svalů. Uganda má za sebou několik vln nákazy touto chorobou, v roce 2000 tam na ni zemřely stovky lidí. K tomu, aby byla ebola v zemi prohlášena za vymýcenou, se podle WHO nesmí v zemi prokázat žádný nový případ 42 dní, což je dvojnásobek inkubační doby.

ngl lcm