Sušice by měla v pololetí převzít od Penty zpět svou nemocnici

Sušice (Klatovsko) 26. března (ČTK) – Sušice na Klatovsku by si měla do poloviny roku převzít zpět od skupiny Penta svou nemocnici. Na provozování městské nemocnice se v roce 2015 dohodla radnice se skupinou Nemos, jež se později stala součástí Penty. Fungování nemocnice, která kvůli nedostatku lékařů omezovala provoz, řada lidí ve městě dlouhodobě kritizovala. V pondělí se zástupci města a Nemosu dohodli na převzetí nemocnice a na harmonogramu jednotlivých kroků, sdělili dnes ČTK mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá a starosta Petr Mottl (ODS). Pacientů by se změny neměly nijak dotknout.

V nejbližších dnech město s Nemosem podepíše harmonogram kroků nutných k převodu zařízení. Až bude nemocnice opět v rukou města, otevře se prostor pro jednání s Plzeňským krajem o možném začlenění do sítě krajských nemocnic. „Město se z naší strany může spolehnout na plnou součinnost a podporu. Nemocnice je po odborné i personální stránce dočasně stabilizovaná a jako malá regionální nemocnice se může do budoucna stát součástí krajského zdravotnictví,“ řekla Holá.

Krajská radní odpovědná za zdravotnictví a zároveň sušická opoziční zastupitelka Milena Stárková (ČSSD) míní, že by si město mělo zřídit společnost s ručením omezeným, na kterou by soukromý provozovatel převedl smlouvy nemocnice se zdravotními pojišťovnami, pohledávky a podobně.

„Hlavním zájmem města a současného provozovatele je udržet v Sušici funkční nemocnici, která bude poskytovat obyvatelům i návštěvníkům kvalitní a bezpečnou péči v největším možném rozsahu. Chceme proto jednat rychle, abychom maximálně zkrátili přechodné období a dali zaměstnancům nemocnice jistotu, že s nimi počítáme,“ uvedl Mottl. Doufá, že nemocnice bude převedená do konce června.

Stárková uvedla, že nevidí problém v tom, aby městská organizace dokázala nemocnici, alespoň na přechodné období, provozovat. Rozpočet jedenáctitisícové Sušice s náklady na nemocnici počítá. Před převzetím Nemosem měla nemocnice lůžka pro internu včetně lůžek JIP a chirurgii a dále sdílená lůžka pro dětské oddělení a gynekologii. Nyní zůstala z lůžek už jen interna s JIP. Zvýšil se počet lůžek následné péče, uvedla Stárková. Podle Holé se nemocnici dlouhodobě nedaří mít tolik výkonů, aby to zajistilo její samostatné fungování. V posledních letech se změnil systém poskytování zdravotních služeb, což v malých regionech vede k poklesu počtu výkonů. „Celkový počet případů na interním a chirurgickém oddělení klesl od roku 2014 do loňska z téměř 20.000 na méně než 9000, tedy na necelou polovinu za pět let,“ uvedla Holá. Kvůli klesajícímu počtu výkonů a kritickému nedostatku zdravotníků nelze podle ní nemocnici se současným rozsahem péče samostatně provozovat.

„Za Plzeňský kraj se nezříkáme pomoci nemocnici s velkou spádovou oblastí 40.000 obyvatel v oblasti Šumavy,“ řekla Stárková. Kraj nechtěl jednat se soukromým provozovatelem, ale s městem.

Lada Pešková kš