Strašák jménem kocovina aneb jak se jí zbavit

Autor: redakce | Doporučené články |

Jeden vánoční večírek v práci, další s přáteli, potom oslava Nového roku… čeká nás období plné radosti, které s sebou ale často přináší nepříjemnou kocovinu. Jednou z možností, jak se jí vyhnout, je samozřejmě abstinence. Pokud ale nechcete přistoupit k tak radikálnímu řešení, poradíme vám alespoň, jak kocovině předcházet nebo s ní bojovat v případě, že vás nemine.

Čím je kocovina způsobená?

Než se začneme věnovat tomu, jak se kocovině vyvarovat nebo jí porazit, pojďme si osvětlit, co se s námi během kocoviny děje. Když alkohol projde metabolismem, začne opouštět organismus. Játra se začnou zabývat odbouráním alkoholu, v důsledku čehož jim nezbývá čas na přeměnu cukru. Chybí nám tak vitaminy a energie, kterou tělo v tuto chvíli potřebuje. Jsme navíc dehydrovaní a žaludek je překyselený, což vyvolává nevolnost a bolest hlavy.

Vyvarujte se kocovině správnou přípravou

Boj s kocovinou je nepříjemná věc, které bychom se všichni rádi vyhnuli. Naštěstí existuje pár tipů, jak se jí vyvarovat.

Chce to hodně spánku

Jestli naše tělo něco opravdu potřebuje, aby zvládlo náročný alkoholový dýchánek, je to dostatek energie. A nejlepším způsobem, jak mu ji dopřát, je kvalitní spánek.

Dopřejte žaludku dobrý základ

Pořádný burger nebo smažený řízek… že takové věci obvykle nejíte? Tak před večírkem si je bez výčitek dopřejte. Vašemu tělu se budou na náročný večer hodit tuky, sacharidy a bílkoviny. Tučné jídlo ochrání váš žaludek proti překyselení, a navíc v něm vytvoří tenkou vrstvu tuku, které zabrání průniku alkoholu skrz žaludeční stěnu do krve.

Dodržujte pitný režim

Jednou z velkých potíží při kocovině je dehydratace těla. Nechoďte jí naproti tím, že budete dehydratovaní již před večírkem. Snažte se v průběhu dne vypít co nejvíce vody. Zároveň se pokuste vyhnout kávě, která naopak odvodňuje, a navíc zaměstnává játra, která budete večer potřebovat v plné síle.

Pijte s rozumem

To se samozřejmě snadněji řekne než realizuje. Snažte se ale myslet alespoň na pár základních pravidel a ráno za to budete vděčni. Jedním a možná i nejhlavnějším z nich je pití vody či jiných nealkoholických nápojů mezi těmi alkoholickými. Zároveň se snažte vyhnout bublinkám, míchání různých druhů alkoholu a celkově i pití koktejlů. Další rada je – pijte raději čirý alkohol. V tom nečirém je mnohonásobně více toxinů a nečistot, které vznikají v průběhu fermentace a ve vašem organismu nadělají neplechu.

Kocovinu už mám – jak se jí zbavit?

Někdy se stane, že ani všechny rady světa napomůžou a ranní kocovině se zkrátka nevyhnete. V tu chvíli vás pravděpodobně zajímá jediné – jak se jí co nejrychleji zbavit?

Doplňte tekutiny

Vzhledem k tomu, že alkohol dehydratuje, je třeba doplnit tekutiny. Ideální je vypít dostatek vody už před spaním a pokračovat ihned po probuzení. Vhodné je pití také sladkého čaje, Coca-Coly nebo džusu. Tyto nápoje vám dodají cukr, který vaše tělo po konzumaci alkoholu ocení. Není ale dobré to s nimi přehánět, protože by mohly negativně působit na trávicí systém.

Dejte si osvědčený silný vývar

Starý dobrý silný vývar nebo česnečka, to je sázka na jistotu. Doplníte tak tělu potřebné tekutiny, energii i další prospěšné látky. A stejně jako před večírkem, i po večírku vám udělá dobře pořádné plnohodnotné jídlo.

Dopřejte si odpočinek

Tělo při zpracování alkoholu vyčerpá spoustu energie, kterou je potřeba doplnit. Snažte se kocovinu jednoduše zaspat. Potom si dejte krátkou procházku na vzduchu, která vám udělá také dobře.