Skip to content
MedNews.cz
  • Zpravodaj
    • Všechna Témata
    • Aktuálně
    • Prevence a léčba
    • Děti a mateřství
    • České zdravotnictví
    • Sex a intimní zdraví
    • Výzkumy a studie
  • Akce
  • Kontakt
  • Vstup pro odborníky
Výzkumy a studie

Díky fermentaci hrachové mouky tělo lépe vstřebá živiny i důležité…

  • 26 července, 2022
  • by andrlovak1

O přínosu luštěnin pro lidský organismus se ví dlouhodobě, nicméně rostlinné bílkoviny mají horší biologickou dostupnost než živočišné. Proto vědci zkusili zvýšit výživovou hodnotu hrachu fermentací. „Hledala jsem nejnovější trendy v úpravách hrachové mouky a dostala jsem se až k možnosti její fermentace pomocí různých bakterií. V našem projektu jsme využili bakterii Lactobacillus plantarum,“ uvedla Skaličková.

 

V laboratoři vědci za pomoci speciálního in vitro modelu trávení otestovali rozdíly mezi několika různě upravenými moukami. Kontrolní skupinou byla tepelně neupravená hrachová mouka a další varianty tvořily mouky vařené deset nebo 120 minut, fermentovaná mouka nevařená a také deset minut vařená fermentovaná mouka. „Zjistili jsme, že u fermentovaného hrachu se výrazně zlepšila stravitelnost, zvýšil se obsah bílkovin a kvašení mělo také velký vliv na oligosacharidy, které způsobují nadýmání,“ řekla Skaličková. Tím, že použité laktobacily spotřebovaly nadýmavé oligosacharidy pro svůj růst, snížila se pravděpodobnosti vzniku nadýmání.

 

Mezi pozitivní efekty fermentace odborníci zařadili také lepší vstřebatelnost živin a lepší dostupnost některých mikroprvků, například manganu nebo železa. „Běžně je železo navázané do rostlinných pletiv v určitých vazbách. Díky fermentaci se ale z těchto vazeb uvolnilo a bylo pro organismus dostupnější,“ řekla Skaličková. S určitou nadsázkou se pak podle ní dá říct, že fermentovaný hrách je novou superpotravinou. „Fermentovaná hrachová mouka má v porovnání s klasickou hrachovou moukou vyšší obsah bílkovin, méně sacharidů a má více dostupných minerálních látek,“ řekla Skaličková.

 

Společně s firmou Probio se vědci chtějí zaměřit na možnosti využití fermentace u trvanlivých potravin. „Například v Americe už začali fermentovat klasickou pšeničnou mouku. Zjistili totiž, že jako přídavek v pekařských výrobcích pomáhá prodlužovat trvanlivost, výrobky jsou déle vláčné a neplesniví,“ uvedla Skaličková. Do fermentovacích pokusů tak zapojí například pohanku nebo jiné typy mouk a bude sledovat jejich nutriční parametry. Pokud vše vyjde, hotový produkt by zákazníci mohli ochutnat do dvou let.

 

ŽIVOTNÍ STYL U PACIENTŮ S PSYCHÓZAMI

ŽIVOTNÍ STYL U PACIENTŮ S PSYCHÓZAMI

více
Pokud máte zájem o zveřejnění vašeho článku na portálu MedNews, můžete jej zaslat na e-mail:
redakce@mednews.cz

Kalendář akcí

Leden

Únor 2023

Březen
MO
TU
WE
TH
FR
SA
SU
27
28
1
2
3
4
5
Únor

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Únor

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Únor

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

2

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

3

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

4

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
6
7
8
9
10
11
12
Březen

5

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

6

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

7

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

8

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

9

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

10

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

11

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
13
14
15
16
17
18
19
Březen

12

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

13

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

14

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

15

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

16

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

17

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

18

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
20
21
22
23
24
25
26
Březen

19

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

20

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

21

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

22

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

23

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

24

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

25

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
27
28
29
30
31
1
2
Březen

26

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

27

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

28

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

29

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

30

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Březen

31

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Duben

1

6:00 am - 9:00 pm

Konference pro zdravotníky

Václavské náměstí 36
Přidat akci

Newsletter

Zajímají vás pravidelné informace ze světa zdravotnictví a životního stylu? Vyplňte vaši e-mailovou adresu a my vám budeme posílat výběr toho nejzajímavějšího.

Vyplněním e-mailové adresy a odesláním souhlasím s GDPR.

  • RSS
  • GDPR
Kontakt: MedNews, spol. s.r.o.
V Háji 1214/13, 170 00 Praha 7
Tel.: +420 604 992 595
E-mail: redakce@mednews.cz
Copyright © 2020
MedNews.cz
All Rights Reserved
Created by CRS