Spotřeba veterinárních antibiotik loni klesla o 11 procent, klesá ale dlouhodobě

Aktuálně | 22. 11. 2022

Veterinární zpráva však dnes upozornila na to, že spotřeba antibiotik klesá dlouhodobě. Mezi lety 2008 až 2018 se snížila o polovinu a klesala dále i v následujících letech. Nevhodné nebo nadměrné užívání antibiotik může vést k větší odolnosti bakterií, což je nebezpečné jak pro zvířata, tak pro lidi, přičemž potenciální riziko představují také případné zbytky antibiotik v živočišných produktech a životním prostředí, uvedla SVS.

Veterináři monitorují cizorodé látky u všech potravin živočišného původu u užívání antibiotik v chovech. Cílem je směřovat k tomu, aby se tato léčiva používala odpovědně a pouze v odůvodněných případech. U velkých hospodářských zvířat odebírají z každého vyšetřovaného kusu vzorky svalů, jater a ledvin. Svalovina a játra se vyšetřují také u králíků a drůbeže a kontrolují se také vzorky ryb, mléka, vajec nebo medu.

Stovky vzorků ročně také veterinární správa kontroluje při podezření na nedodržení ochranné lhůty nebo pokud má informaci o předchozí léčbě zvířat. Vzorky se odebírají také při kontrolách zásilek ze zahraničí.

Podle SVS lze situaci v Česku hodnotit jako příznivou. Upozornila také na to, že v EU je od roku 2006 zakázáno používat antibiotika jako stimulátory růstu a produkce.