Sněmovna zřejmě zvýší příspěvek na zaměstnávání postižených

Praha 28. června (ČTK) – Zaměstnavatelé s více než polovinou pracovníků s postižením zřejmě budou od státu dostávat vyšší podporu. Příspěvek na zaměstnávání postiženého se má zvýšit od října z 9500 korun na vládou navrhovaných 10.500 korun měsíčně. Předseda sněmovního sociálního výboru Jaroslav Zavadil (ČSSD) dnes ale doporučil, aby se příspěvek zvýšil na 12.000 korun měsíčně. Sněmovna o tom rozhodne v červenci v závěrečném kole schvalování novely o zaměstnanosti.

Zavadil růst příspěvku zdůvodnil nařízením vlády, kterým se má od ledna příštího roku zvýšit základní měsíční sazba minimální mzdy z 11.000 korun na 12.200 korun. Zvýšení příspěvku by tak mělo odrážet s tím spojené zvýšené náklady zaměstnavatelů na chráněném trhu práce.

Vláda chce novelou snížit limit pro poskytování takzvaného náhradního plnění, kdy mohou úřady a firmy místo zaměstnání povinného podílu postižených pracovníků odebrat zboží od firem s víc než polovinou zaměstnanců s handicapem. Limit se má snížit z 36násobku průměrné mzdy na 28násobek, tedy na 725.284 korun.

Nová pravidla mají ale přinést také zpřísnění, a to pro nemocné nezaměstnané, kteří by měli dodržovat stejný režim jako pracovníci na nemocenské. Měli by nově dodržovat léčebný režim jako nemocní pracovníci, směli by na vycházky v určitou dobu a úřadu práce by také doručovali neschopenku.

Novela má také nahradit systém vymezování chráněných míst uznáním zaměstnavatele na chráněném trhu práce. To by firma či instituce s víc než polovinou míst pro postižené získala poté, co by s ní úřad práce uzavřel dohodu. Změna podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) zajistí, že na chráněném trhu práce budou zaměstnavatelé, kteří „nezneužívají poskytovanou podporu na zaměstnávání osob s postižením“. Resort také bude mít údaje o zaměstnavatelích s více než polovinou handicapovaných pracovníků, nyní data chybějí. Dohod o uznání na chráněném trhu by mělo být asi 2500.

Vládní návrh počítá s tím, že by zaměstnavatelé na chráněném trhu mohli dostávat 75 procent nákladů na mzdu či plat postiženého pracovníka, nejvýše ale 10.500 korun. Původně činil 8800 korun, podle nedávno přijaté úpravy se zvedl na 9500 korun. Zvýšení dotace mělo kompenzovat letošní růst minimální mzdy na 11.000 korun měsíčně. Podpora na zdravotně znevýhodněného pracovníka by dál činila 5000 korun měsíčně. Příspěvek dostávají zaměstnavatelé zpětně za čtvrtletí.

mhm rot