Slezská nemocnice v Opavě má nové rentgeny za deset milionů korun

„Pokud jde o nové rentgenové zařízení, každé z nich je tvořeno stropním závěsem, vyšetřovacím stolem, vertigrafem a disponuje třemi digitálními detektory. Jeden je umístěn ve vertigrafu, druhý ve vyšetřovacím stole a třetí je volný, ten umožňuje snímkování imobilních pacientů přímo na lůžku či na invalidním vozíku, bez nutnosti jejich překládání na vyšetřovací stůl,“ uvedl aBindrová.

 

Obměna přístrojů podle mluvčí zlepší poskytované služby. Nové rentgeny totiž umožňují snazší manipulaci a ke snímkování se používá i nejnižší dávka záření. „Jedinečné je u daných rentgenových přístrojů i digitální zpracování obrazu, které také napomáhá ke snižování dávky záření potřebné ke snímkování pacientů. Oproti minulým rentgenům jde o jednoznačný posun ke zkvalitnění poskytovaných služeb po všech stránkách. Pro pacienta je přednost v tom, že obdrží menší dávku záření, navíc pro imobilní pacienty je to pohodlnější způsob pořízení daných snímků,“ uvedl primář radiologie Slezské nemocnice Kamil Hudeczek.

 

Dodal, že pro radiologického asistenta je přínosem především jednoduché ovládání přístroje i digitální zpracování obrazu s výsledkem kvalitního snímku. „Z něj se pak lépe a přesněji vyhodnocuje diagnóza,“ doplnil Hudeczek. Nové přístroje jsou navíc i energeticky úspornější. Nemocnice je pořídila díky evropské dotaci. „Součástí dodávky byla i servisní smlouva, která nemocnici zajistí plynulý provoz obou zařízení po skončení záruční doby, a to po dobu pěti let,” uvedl ředitel nemocnice Karel Siebert.