Simulačním centrem v Brně prošlo přes 5000 budoucích lékařů a zdravotníků

Stavba SIMU trvala dva roky a včetně vybavení stála téměř miliardu korun. „Byl to odvážný projekt, jehož cílem nebylo okopírovat už existující simulační centra v Evropě anebo ve světě. Měli jsme dosáhnout implementace simulační medicíny do všech částí vzdělávání budoucích lékařů, a to se prakticky povedlo už teď,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

 

Centrum napodobuje prostředí nemocnice, a to na ploše 8000 metrů čtverečních. Tvoří ho dvě podzemní a pět nadzemních pater. K dispozici je heliport, operační sály, porodní sál, jednotky intenzivní péče či standardní pokoje. Studenty vyučuje přes 200 lektorů, k dispozici je jim přes 1000 simulátorů, přičemž jen na oddělení zubního lékařství je 70 simulátorů s plně vybavenými přístroji.

 

Centrum si dnes prohlédnul i premiér Fiala. „Byl jsem tu poprvé a mám velikou radost, že jsem si to mohl prohlédnout. Viděl jsem i na konkrétních ukázkách, co se tady studenti učí, jaké tu mají podmínky pro výuku, jak nesmírně pokročilé technologie simulace jsou zde využívány. A jen to potvrdilo to, co jsem už o simulačním centru věděl a to, že je to něco naprosto unikátního nejen v České republice, ale i v rámci celé Evropy. A takto vybavených center, takto rozsáhlých s takovými možnostmi, není ani ve světě mnoho,“ uvedl premiér.

 

Simulační centrum podle vedení univerzity umí v medicíně nasimulovat téměř cokoliv. „Jsou obory, kde praktickou stránku dovedností nelze ničím nahradit, což přesně odpovídá poslání centra,“ uvedl proděkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a přednosta Ústavu simulační medicíny Petr Štourač. Studenti, kteří centrem projdou, navíc podle něj následně budou zvýhodněni i na trhu práce.