Sestry po onkologické léčbě pomáhají v Ostravě ženám s rakovinou

Ostrava 13. února (ČTK) – Ojedinělou službu nabízí pacientkám s nádorovým onemocněním prsu Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Pomáhají jim dvě zdravotnice, které se samy potýkaly s onkologickou diagnózou. Nabízejí jim psychickou podporu a pomoc. Novináře o tom dnes informovala mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Zkušené zdravotní sestry se po úspěšné léčbě vrátily zpět na nemocniční kliniky a nyní pomáhají podobně postiženým ženám. Na chirurgické klinice FNO ročně operují v průměru 150 žen s nádorovým onemocněním prsu, které poté ve zdravotnickém zařízení absolvují i komplexní onkologickou léčbu.

Obě konzultantky se k pomoci pacientkám dostaly díky zkušenostem mamologa Jiřího Prokopa z chirurgické kliniky.

„V Evropě je zavedená takzvaná ‚prsní sestra‘, která ženu doprovází do nemocnice, pomáhá jí zpracovat novou informaci a průběh léčby. Když jsem byl na stáži na klinice v německém Eschweileru, tak jsem poznal, jak je tato funkce důležitá a ženami vyhledávaná. Jsem moc rád, že jsem své kolegyně pro roli jakési průvodkyně onemocněním prsu získal,“ uvedl Prokop.

Ženy, které potřebují podporu, se mohou obrátit na Hanu Mittákovou, která pracuje jako sestra na centrálních operačních sálech, nebo na Petru Gombalovou, která je vrchní sestrou kardiochirurgického centra. Ony samy pak pacientky vyhledávají i na základě operačního programu.

„Bavíme se o rodinném zázemí, jakou měly profesi, kolik mají dětí, ale ukážeme jim i praktické pomůcky a nevyhýbáme se ani intimním tématům,“ uvedla k podobě vzájemných setkání Mittáková.

Pozitivní zkušenost má i Gombalová, která přiznala, že zprvu měla obavy, zda ji skutečnost, že se při této pomoci bude vracet do minulosti, neovlivní. „Musím říct, že na mě osobně to má jen pozitivní vliv a dokud to tak bude, tak bych v tom velice ráda pokračovala,“ doplnila Gombalová.

mtk hj