Sdružení lékařů je stále pro nepovinný eRecept, odklad pokut vítá

Praha 26. ledna (ČTK) – Roční odklad sankcí za vystavení papírového receptu místo eReceptu vítá Sdružení praktických lékařů (SPL). Má ale obavy, zda se fungování elektronického receptu za rok zlepší, je i nadále pro variantu nepovinného eReceptu. Odklad sankcí dnes schválila Sněmovna. Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek považuje rozhodnutí poslanců, že elektronické recepty zůstávají povinné a sankce se odkládají, za „vrchol alibismu“.

Poslanci dnes odmítli návrh, podle kterého by byl elektronický recept opět nepovinný. Schválili ale dočasné zrušení sankcí, lékařům tak zřejmě nebudou letos hrozit pokuty za předepsání papírového receptu místo povinného elektronického. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Lékaři eRecept kritizovali také proto, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nestíhal vyřizovat jejich žádosti. Ke konci roku jich bylo přes 7000. Podle mluvčí SÚKL Hany Pavlíčkové zbývá ještě vyřídit přes 4300 žádostí, z nichž ale 4251 čeká na ověření České lékařské komory, jestli je žadatel jejím členem.

Roční odklad pokut i proto lékaři přivítali. „Za daných okolností to bylo jediné možné řešení, které umožní to, aby pacienti dostali své léky a zdravotní sytém mohl bez komplikací fungovat,“ sdělil ČTK předseda SPL Petr Šonka. Zároveň ale uvedl, že je třeba urychleně začít pracovat na zlepšení fungování e-receptu.

Za zásadní považuje SPL zprovoznění lékového záznamu. „Ale pro lékaře je naprosto klíčovou otázkou zavedení jednotného certifikátu zdravotnického pracovníka, který musí vyřešit současný nevyhovující stav, kdy lékař podepisuje e-recept svým vlastním kvalifikovaným certifikátem (zjednodušeně elektronickým podpisem),“ uvedl Šonka. Podle něj to vystavuje lékaře bezpečnostnímu riziku v případě jeho zcizení a zneužití druhou osobou.

SPL má obavy, zda je možné tyto změny provést během jednoho roku a nadále tak má za to, že je lepší variantou nepovinný e-recept, který, pokud bude dostatečně jednoduchý a kvalitní, budou lékaři používat sami rádi a dobrovolně.

Podle Kubka elektronické recepty prakticky nefungují, nikdo je nepotřebuje a místo omezení administrativní zátěže práci lékařům komplikují a poskytování zdravotní péče prodražují. „Dnešní rozhodnutí poslanců, že elektronické recepty zůstávají povinné, ale ve skutečnosti se nemusí používat, pak považuji za vrchol alibismu,“ napsal ČTK.

Dodal, že je trapné tvářit se, že není problém, když elektronické recepty, za které stát utratil více než 300 milionů korun, nemůže používat několik tisíc lékařů. „Podle našich informací nefungují ani ve FN Motol, jejíž ředitel Ing. (Miloslav) Ludvík ještě z pozice ministra zesměšňoval lékaře, kteří před nesmyslnou povinností varovali,“ poznamenal. Komora se obává, že nejpozději do roka a do dne se bude řešit stejný problém. „Tedy pokud ministr zdravotnictví nedostane rozum dřív,“ dodal Kubek.

Podle statistik České lékařské komory je v Česku přibližně 43.500 aktivních lékařů. SÚKL vyřídil 37.774 žádostí a aktivně už eRecept používá 25.662 lékařů. Za leden už bylo zaevidováno v centrálním úložišti přes 3,6 milionu elektronických receptů. V pracovní dny je to podle aktuálních statistik 150.000 až 250.000 receptů denně.

fsl van gcm