S novým vlastníkem přichází do domova setkávání generací

Hradec Králové, 8. září 2017 (SeneCura) – Již pod taktovkou nového majitele, rakouské společnosti SeneCura, se v Domově pro seniory GrandPark v Hradci Králové odehrálo ve čtvrtek odpoledne První velké přátelské setkání s rodinami klientů. Jídelna a přilehlá terasa byly zcela zaplněny hosty. „Jsem ráda, že jste přijali naše pozvání. Vaši blízcí u nás našli domov – a jako se setkávají rodiny, chceme i my propojit generace a setkávat se s vámi. Abychom se mohli společně pobavit, ale třeba i probrat, co je zapotřebí,“ řekla ředitelka GrandParku Monika Utratilová.

Potvrdila také, že klienti domova se mohou těšit i na další akce a vylepšení. Díky zkušenostem lidí ze skupiny SeneCura se zde totiž nyní zavádějí nové metodiky, standardy a kontrolní mechanizmy. „Zní to možná moc kostrbatě, ale znamená to jediné – zlepšení kvality našeho provozu i služeb na úroveň obvyklou v Rakousku a dalších evropských zemích,“ vysvětluje Utratilová.

Občerstvení během setkání zajistila kuchyně GrandParku. „To byl náš záměr, chtěli jsme, aby příbuzní ochutnali jídlo ze stejných surovin, z jakých vaříme celoročně pro jejich blízké,“ podotýká ředitelka. Pak už spustil k tanci i poslechu oblíbený JK Band Jiřího Kárníka. Společně se tancovalo i zpívalo na oblíbené české i moravské lidovky, ale senioři se při tanci nenechali vyvést z míry ani hity skupiny Boney M. a na parketu to doslova roztočili. „Tady že řádíme? To jste nás měli vidět, když ještě manžel mohl na nohy – to jsme tancovali pořád,“ usmívali se manželé Koutníkovi.

Postupně se do tance dali i ostatní klienti a příbuzní, samozřejmě také personál. Na tanečním parketu bylo vidět úžasné taneční kreace – a vůbec nevadilo, že je někdo na vozíčku. Vždyť tancovat lze přece i vsedě! Chybí partner? Nevadí, v GrandParku mohou tančit i ženy s ženami a jak předvedl pan Koutník, klidně i dva muži. Samozřejmě za vydatného povzbuzování a potlesku. „Chystáme různé změny, ale co se zřejmě příliš měnit nebude, jsou každodenní programy pro seniory, díky kterým je už nyní v domově velmi příjemná atmosféra. Naše aktivizační pracovnice to s klienty opravdu umějí,“ říká ředitelka Monika Utratilová.

Faktografie:

Domov pro seniory GrandPark Hradec Králové je v provozu od dubna 2016 a stal se nedílnou součástí sídliště Moravské předměstí. Od května 2017 byl GrandPark převzat rakouskou společností SeneCura.

Svou kapacitu 149 lůžek má nyní z poloviny zaplněnou vlastními klienty, druhá polovina kapacity je pronajata domovu důchodců z Černožic, který prochází rekonstrukcí. V listopadu se začnou senioři z Černožic stěhovat zpět do svého domova a GrandPark bude moci potřebným nabídnout desítky volných lůžek. Zájemcům pak i práci v pěkném moderním prostředí.


O skupině SeneCura

SeneCura byla založena v roce 1998 a patří v Rakousku k hlavním poskytovatelům péče. Od dubna 2015 je součástí francouzské skupiny Orpea, která se 775 pečovatelskými a zdravotnickými zařízeními a téměř 80 000 lůžky ve Francii, Belgii, Německu, Španělsku, Itálii, Švýcarsku, Číně, Polsku, České republice a Rakousku patří k lídrům trhu v Evropě.

SeneCura vlastní v České republice síť s 17 zařízeními (z toho již 11 v provozu). V dubnu 2016 převzala síť domovů pro seniory Anavita, od května pak i společnost GrandPark.

Rakouská společnost SeneCura nabízí vedle domovů pro seniory s nejvyššími standardy péče domovy se zvláštním režimem, odlehčovací pečovatelskou službu, jakož i stacionáře a oddělení vigilního koma. Toto spektrum bude doplněno domovy s pečovatelskou službou a také spoluprací se školkami.