Ruští výrobci zdravotnických potřeb usilují o podíl na trhu v ČR

Brno 30. října (ČTK) – Ruské firmy, které vyrábějí zdravotnické pomůcky a potřeby, usilují o výraznější podíl na českém trhu, zatím je minimální. Poprvé tak proto na brněnský veletrh Rehaprotex přijeli zástupci Ruského exportního centra, které vzniklo v roce 2015 a pomáhá ruským firmám získat podíl na světových trzích. Na setkání s obchodníky a distributorskými firmami zatím nabídlo produkty pěti výrobců, řekla dnes na tiskové konferenci Jekatěrina Poliščuková z Ruského exportního centra.

„Na setkání na veletrhu nabízíme například kompozitní materiály používané při léčení a nápravě kloubů, terapeutická zařízení, naslouchací zařízení a řadu dalších výrobků. Podrobně analyzujeme poptávku trhu,“ řekla Poliščuková.

Ruské exportní centrum je obdobou české agentury CzechTrade a poskytuje kompletní exportní servis včetně finančního a pojišťovacího. „Snažíme se najít co nejvíc partnerů, s jejichž pomocí můžeme expandovat na trhy nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Toto je první specializovaná mise,“ řekla Poliščuková. Uvedla také, že pokud najde ruská firma vhodného partnera, není vyloučená ani výroba ve společném podniku.

Ruské exportní centrum chce v budoucnu pokračovat ve specializovaných misích do Česka a bude nabízet produkty firem, o něž je na trhu zájem. „Může to být strojírenství či chemický průmysl,“ uvedla Poliščuková. O expanzi do střední Evropy mohou stát až stovky firem.

Celkový objem dovozu z Ruska do Česka loni činil přes 127 miliard korun.