Rusko ukáže maďarským odborníkům, jak se vyrábí vakcína Sputnik V

Budapešť/Moskva 27. listopadu (ČTK) – Rusko předvede maďarským lékařům a dalším odborníkům ze zdravotnictví výrobní proces ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19. Podle agentury Reuters to dnes oznámil maďarský ministr zahraničích věcí Péter Szijjártó.

Szijjártó na společné konferenci s ruským ministrem zdravotnictví Michailem Muraškem uvedl, že avizovaný krok by mohl urychlit rozhodování maďarských úřadů o možném použití vakcíny v Maďarsku. Muraško přislíbil, že po návštěvě maďarských odborníků, která se uskuteční příští týden, Moskva Budapešti dodá první várku očkovací látky.

„Zatím není jasné, kdy bude každá z (vyvíjených) vakcín k dispozici ve velkém množství. Proto by bylo nerozumné nechat si nějakou z možností ujít,“ řekl Szijjártó. Maďarský ministr zahraničí již dříve podle Reuters oznámil, že Maďarsko začne v prosinci dovážet malé množství ruské vakcíny, která se v zemi bude testovat.

Ruská vakcína by se podle dnešního oznámení měla vyrábět v Indii. Na twitterovém účtu vakcíny se objevila zpráva, že indická farmaceutická společnost Hetero se po dohodě s Ruským fondem přímých investic (RDIF) chystá ročně vyrobit přes 100 milionů jejích dávek.

Vakcínu Sputnik V, pojmenovanou po slavné ruské družici, vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Preparát schválily ruské úřady v srpnu. K očkování jsou třeba dvě dávky. Ruské úřady zprvu ohlásily, že Sputnik V dosahuje účinnosti až 92 procent, později číslo zvýšily na 95 procent.

Vakcína, která ale má i řadu kritiků, zatím prochází třetí fází klinického testování. Hromadné očkování v Rusku zatím ještě nezačalo, i když již probíhá vakcinace takzvaných rizikových skupin, mezi nimiž jsou lékaři a učitelé.

Rusko kromě Sputniku V už schválilo také vakcínu ze sibiřského střediska Vektor, která se nazývá EpiVakKorona. Třetí očkovací látku se podle šéfa Kremlu v brzké době chystá schválit.