Průzkum: Na horách se někdy zranila čtvrtina Čechů

Praha 29. února (ČTK) – Úraz na horách někdy zažila čtvrtina Čechů, dvě procenta lidí přiznala, že zranění způsobila jinému lyžaři. Největší počet srážek a úrazů na sjezdovkách se stává o jarních prázdninách. V té době na hory vyráží 60 procent lyžařů. Vyplývá z průzkumu ERV Evropské pojišťovny. Na hory do zahraničí vyrazí každý šestý Čech.

Na konci loňské zimní sezony pojišťovna v meziročním srovnání evidovala o 11 procent zranění na horách více. Mezi nejčastější zranění patří úrazy kolenních vazů, zlomeniny nohou, zranění zápěstí či loktů. Příčinou nejvážnějších úrazů jsou podle mluvčího ERV Evropské pojišťovny Vlastimila Divokého srážky lyžařů. „Dochází při nich ke komplikovaným zlomeninám, úrazům hlavy a páteře,“ uvedl. Viník nehody je navíc podle něj povinen uhradit škody na zdraví poškozeného, náklady na jeho léčení, rehabilitaci, přepravu, ale i ušlý zisk, bolestné nebo právníky. Zranění zahraničního lyžaře tak může viníka stát podle pojišťovny od 560.000 do 2,8 milionu korun.

Cestovní pojištění si podle průzkumu nesjedná každý desátý Čech. Ve většině zdravotnických zařízení v zahraničních střediscích je soukromá a nelze v nich tak uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění. Neobsahuje pojištění odpovědnosti, omezení má i v případě, že se lyžař zraní sám.

Podle průzkumu se 63 procent Čechů věnuje sjezdovému lyžování, na snowboardu jezdí 13 procent lidí, třetina Čechů preferuje běžky.

Ceník zákroků v Alpách (rozmezí obvyklých cen):

ambulantní ošetření naražených zad5500 korun
ambulantní ošetření zlomené ruky (s následnou operací v ČR)28.000 korun
operace natržených kolenních vazů112.000 až 126.000 korun
operace komplikované nebo otevřené zlomeniny400.000 korun
operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře570.000 korun
převoz sanitkou do ČR30.000 až 70.000 korun
svoz vrtulníkem ze sjezdovky55.000 až 84.000 korun
zranění zahraničního lyžaře560.000 až 2,8 milionu korun

Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

 

jif jw