Profesor Václav Špičák je nestorem české dětské alergologie

Praha 13. ledna (ČTK) – Profesor Václav Špičák, který se narodil 14. ledna 1929, je nestorem české dětské alergologie, za své zásluhy byl mimo jiné jmenován Rytířem lékařského stavu. „Alergologie a imunologie proniká do všech koutů medicíny, do způsobu života. Lékař je nejblíže člověku, podobně jako kněz,“ tvrdí uznávaný lékař. Koncem 50. let stál u zrodu tohoto oboru v tehdejším Československu, podílel se na vzniku ozdravných pobytů a na kontě má téměř dvě stovky odborných prací.

„Jako dítě jsem hrozně často stonal. Díky tomu jsem si možná uvědomil, jak moc je důležité, aby měl člověk někoho, o koho se může opřít,“ vzpomínal Špičák. Začínal jako pediatr v Teplicích, už po roce se ale vrátil do Prahy k profesoru Josefu Švejcarovi, u kterého zahájil vědeckou aspiraturu – obdobu dnešního doktorského studia – věnovanou dětskému astmatu. V roce 1960 se mimo jiné zasloužil o vznik prvního pediatrického lůžkového alergologického oddělení.

V 60. letech absolvoval roční studijní pobyt v Paříži, kde ho učily největší kapacity té doby, slibně rozjetou Špičákovu kariéru ale přibrzdil srpen 1968. Se studenty se podílel na organizování stávkového hnutí, v budově kliniky také umožnil zahraničním štábům tajně natáčet rozhovory s významnými čs. osobnostmi. „Přiváželi jsme je tam sanitkami,“ vyprávěl Špičák, kterého kvůli tomuto angažmá během čistek vyloučili z KSČ a poté na sedm let odstavili od odborné práce i možnosti učit.

Působil jako řadový pracovník ve Výzkumném ústavu vývoje dítěte, až v druhé polovině 70. let se směl vrátit k profesi pediatra. Z klatby se dostal teprve začátkem 80. let, kdy se stal primářem dětského oddělení nemocnice Na Bulovce, kterým byl až do roku 1996. Vybudoval tam například respirační laboratoř a laboratorní oddělení klinické imunologie. Po roce 1989 inicioval vznik informační služby o pylovém riziku. Do ordinace nepřestal docházet ani po oficiálním odchodu do penze.

pvl sat